Підтримати нас

Безпека в інтернеті: п'ять правил, які повинна знати кожна дитина

Автор статті
11 грудня 2019 08:24
688
Поширити:

Інтернет увійшов у наше життя і користуватися ним почали діти різного віку. Дуже важливо, щоб батьки навчили свою дитину безпечно і відповідально користуватися інтернетом і тією інформацією, яку там отримує.

Вашій увазі п'ять правил безпеки в інтернеті, які повинен знати кожен дитина.

За словами Юлії Ярмоленко, діти можуть зіткнутися з трьома видами ризиків в інтернеті:

  • змістом (порнографія, жорстоке поводження з тваринами, реальні або змодельовані сцени насильства)
  • контактами (спілкування з незнайомцями або з дорослими, які видають себе за дітей)
  • поведінкою (Кібербулінгу, образи, глузування і випадкові покупки в додатках)

"Тому, вручаючи дитині гаджет з інтернетом, вам потрібно пояснити, як правильно вести себе в мережі. Що робити, якщо потрапив на сайт зі сценами насильства, сексу? Підхопив вірус? Погрожують, шантажують?" – радить Юлія.

1. Створіть разом з дитиною правила

Ці правила не повинні бути нав'язаними батьками. Їх необхідно створювати спільно з дітьми, тоді вони їх і сприймати будуть по-іншому, більш відповідальне. Складаючи їх, давайте дитині право голосу, запитуйте його думку, рада.

У правилах повинно бути чітко прописано, скільки годин на день допустимо проводити в мережі, які фотографії і яку інформацію можна постити, і чому важливо відключати геолокацію.

2. Допомагайте дитині користуватися інтернетом

Тільки це не означає, що ви йому постійно вказуєте, що можна, а що – не можна робити, якими сайтами краще користуватися, а якими – ні. Про це важливо поговорити один раз і все максимально чітко пояснити, щоб дитина сам робив висновки про можливість відвідування певних сайтів.

При цьому ви можете цікавитися у дитини, яку цікаву інформацію він знайшов в мережі або навіть попросити його навчити грати в його улюблену гру. ⠀

3. Навчіть дитину правильно користуватися пошуковими системами

Ті, хто працює з пошуковими системами знає, яку некоректну інформацію вони можуть видавати. Для цього потрібно показати дитині, як правильно шукати інформацію і які слова і словосполучення використовувати для пошуку.

4. Спливаюча реклама

Важливо пояснити дитині, що це таке, а не просто заборонити йому на неї клікати. Поясніть, що натискання на вікно може привести до неприємними фото, відео або сайтам, які крадуть особисті дані, а також вірусів, які можуть зіпсувати ваш комп'ютер.

5. Розкажіть дитині, які види контенту існують

Ви не можете контролювати кожен крок вашої дитини, тому важливо пояснити йому, які види контенту існують і який з них потрібно обходити стороною, адже вони не призначені для дітей. Крім того, існує недостовірної інформації, якою краще не довіряти.

Якщо у вашій родині правила відрізняються – це нормально. Головне, щоб вони забезпечували безпеку вашої дитини.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ