Підтримати нас

Як вибирати новорічні прикраси

Vgoru
26 грудня 2007
Поширити:


Яна Смаровоз, “Вгору”
Cьогодні ринок новорічних прикрас, карнавальних масок і костюмів – на будь-який смак і ціну. Але, купуючи всю цю красу, ми рідко замислюємося про її безпеку та якість. А дарма. Напередодні нового року ваш кореспондент відвідала семінар “Новорічні прикраси: безпека та якість”, організований Спільнотою Споживачів України, та дізналася, як уникнути неприємностей при купівлі ялинкових і новорічних прикрас.
Начальник лабораторії Укрметртестстандарту Наталія Казанцева розповіла, на що треба звертати увагу, купуючи новорічну атрибутику: на ялинкових прикрасах не повинно бути задирок – ні на склі, ні на металевих ковпачках. У фігурок з пластмаси не повинно бути гострих країв і кінців, це може призвести до порізів. Купуючи карнавальний костюм, варто звернути увагу, з якого матеріалу він виготовлений, чи не містить небезпечного займистого елемента. Карнавальна маска має бути пожежобезпечною та симетричною. Особливо ретельно слід вибирати маски для дітей: отвори для очей, носа, рота повинні розміщуватися так, щоб дитина не задихалася, коли її вдягає.
Серед найбільш небезпечних новорічних прикрас, на першому місці – світлові гірлянди. Купуючи гірлянду, треба перевірити, чи вона захищена від ураження електричним струмом.
Наталія Казанцева радить батькам дуже ретельно оглядати іграшки, які вони купують: чи кромки, кінці, виступи, дроти та засоби кріплення достатньо безпечні? Чи немає якихось деталей, які мала дитина може проковтнути чи вдихнути? Чи не токсична фарба на іграшках?
Усі ялинкові прикраси мають виготовлятися з такого матеріалу, який важко горить, або горить повільно чи відразу згасає. Така інформація міститься на маркуванні новорічних прикрас або іграшок. Маркування – національний знак відповідності наноситься на будь-яку іграшку або її етикетку і означає, що виріб якісний. Повідомлення на маркуванні має легко читатися, бути чітким, зрозумілим і не змиватися. На певних прикрасах чи іграшках має міститися інформація про ступінь ризику, пов'язаний з їх експлуатацією, та способи його уникнення, наприклад, застереження: «Обережно! Непридатна для дітей віком до трьох років». Якщо імпортна продукція ввезена в Україну, то вона обов’язково промаркована знаком СЕ.
Вибираючи іграшки в подарунок дитині, треба бути особливо уважним, оскільки є два види іграшок: ті, що призначені для гри дітей – їх виготовляють з дотриманням усіх вимог безпеки, і про це обов’язково сказано в маркуванні; та сувеніри у вигляді іграшки, вони не призначені для гри дітей і нерідко містять речовини, м’яко кажучи, не дуже корисні для малят. Отож, якщо в маркуванні відсутнє слово “іграшка”, таку продукцію краще тримати подалі від дітей.
ОСТАННІ НОВИНИ