Підтримати нас

Зимовий час-2019: Україна перевела годинники

Автор статті
27 жовтня 2019 05:22
841
Поширити:

Цього року Україна перейшла на зимовий час в ніч з 26 на 27 жовтня.

Традиційно перехід до нового режиму дня відбувається в останню неділю жовтня о четвертій годині ранку. Стрілки годинника переводять на одну годину назад.

У смартфонах це відбувається автоматично.

Переведення стрілок багатьом з нас дає можливість поспати трохи довше.

Перехід на зимовий час в жовтні має на меті застати якомога більше денного світла в період, коли ночі стають довшими, а дні коротшими.

Додатковий аргумент переходу на літній та зимовий час - економія електроенергії на штучному освітленні.

Як адаптуватись?

Попри те, що зимовий час дозволить українцям спати на годину довше, зміна режиму - все одно стрес для організму.

У перші дні спеціалісти радять не планувати важливих справ і уникати сильних навантажень, щоб призвичаїтись до переведення годинників.

Особливо обережними варто бути водіям та людям, які страждають на серцево-судинні захворювання.

Чому Україна може відмовитись від переведення годинників?

В Україні переводити час на одну годину вперед влітку почали у 1981 році разом із рештою СРСР.

У жовтні 2011 року Верховна Рада ухвалила залишити літній час постійним. Проте після критики з боку експертів та громадян за кілька місяців рішення скасували.

Втім, невдовзі ця перспектива може знову стати реальністю.

Цього року Європарламент підтримав скасування обов'язкового переведення годинників на літній та зимовий час. Планується, що після завершення усіх необхідних процедур, це скасування має набрати чинності вже в 2021 році.

Це означає, що з 2021 року кожна країна, що є членом Євросоюзу, зможе сама обирати: зберегти чинну систему переведення годинників чи взагалі відмовитися від неї.

Представники попереднього уряду заявляли, що у разі, якщо Євросоюз відмовиться від переведення годинників, то Україна слідом теж може ухвалити таке рішення.

Рік тому в уряді вважали, що порядок обчислення часу в Україні має бути оптимальним та узгодженим з міжнародною практикою.

Там також наполягали, що аргументи про економію електроенергії від переведення годинників зараз економічно необґрунтовані.

Новий уряд Олексія Гончарука ще не озвучував свою позицію щодо зміни системи переведення стрілок у зв'язку зі змінами в ЄС.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ