Підтримати нас

Журналісти знайшли ще одного в’язня Кремля: Володимир Якименко з Херсонщини

Автор статті
27 вересня 2019 08:00
738
Поширити:

Журналісти Громадського радіо розповіли про досі невідомого бранця Кремля – жителя села Чаплинка Володимира Якименка, якого в Криму засудили до 15 років колонії.

Історію чоловіка в ефірі програми “Звільніть наших рідних” розповіла його дружина Олена Якименко.

Володимир Якименко – таксист та активіст “Автомайдану” із села Чаплинка на Херсонщині. Чоловік активно допомагав українській армії на Донбасі та кримчанам, які у 2014 році залишали півострів через російську окупацію. 11 червня 2017 року, коли він учергове перетинав адміністративну межу з півостровом, його затримали російські силовики. 

“Ми вважаємо, що його підставили і що з російської сторони дізналися про його діяльність. Він багато чого висвітлював у соцмережах, у нього багато світлин з військовими та людьми з Верховної Ради”, – розповідає його дружина Олена. 

Силовики звинуватили українця в транспортуванні наркотиків, які йому нібито підклав пасажир, та в перші дні катували, щоб отримати зізнання. 

“Йому вдягали протигаз, закривали доступ до повітря аж до втрати свідомості, потім били по голові”, – зазначила Якименко.

Під час тортур співробітники ФСБ пропонували чоловікові співпрацю та вимагали, щоб він розповів їм про військових і представників влади, які з ним фотографувались, розкрив розташування Збройних сил України на кордоні з Кримом та повідомив номери телефонів певних осіб. 

Якименко – перший зліва.

Згодом підконтрольний Кремлю суд у Криму дав йому п’ятнадцять з половиною років колонії та відправив до Саратовської області в місто Пугачов. Після суду, за словами дружини, Якименка також продовжувати катувати: 

“Його катували після суду, на етапі до колонії, де він знаходиться зараз. Примушували його навіть підписувати, що в нього був приступ епілепсії, тому він начебто впав зі стільця, вдарився обличчям об стіл. Адже треба було виправдати наслідки побиття”.

Сьогодні чоловік перебуває колонії в Саратовській області, куди його дружина за два роки їздила тільки один раз. 

“Під час перебування його в СІЗО нам було відмовлено в побаченнях, а вже коли його відправили до Саратовської області, нам дозволили побачення, але це дуже далеко. Я була тільки один раз, у червні цього року”, – розповіла вона.

Олена Якименко.

За словами жінки, у сім’ї не вистачає коштів на адвоката, який би допоміг українцю відстояти свої права, а тому за допомогою вона приїхала до Києва:

“Дуже сподіваюся, що вони (уповноважені особи. – Ред.) допоможуть у поверненні мого чоловіка додому. Дуже б хотілося, щоб його включили в обмінний список. Крім того, для нього було б важливо, щоб його там відвідували. Адже нам дуже далеко до нього їздити, це фінансово просто неможливо для нашої родини”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ