Підтримати нас

Збірка “8” рушає у велику театральну подорож

Автор статті
14 грудня 2021 17:00
946
Поширити:

Пандемія коронавірусу COVID-19 вносить суттєві корективи у всі сфери нашого життя – політичну, економічну, соціальну, культурну. Не оминула вона й театральну діяльність в Україні. Так, найвідоміший і наймасовіший український драматургічний фестиваль, Тиждень актуальної п'єси, вже другий рік поспіль доводиться проводити у дещо зрізаному форматі. У підсумку в 2021 році 12-й фестиваль йшов не тиждень, як це випливає з назви, а вклався лише у два дні.

Проте цей захід продовжує привертати пильну увагу театральної громадськості. Про це свідчить ажіотаж, який виявили глядачі та слухачі, які відвідали у ці фестивальні дні Центр сучасного мистецтва “Дах” у Києві.

По-перше, театрали стали свідками сценічних читань 7 нових драматургічних текстів, що потрапили в результаті конкурсного відбору до шорт-листа, а також ще однієї п'єси, яку організатори внесли до категорії “виклик фестивалю”. Зазначимо, що режисером одразу трьох читань виступив Андрій Май – керівник центру “Текст” та незмінний куратор фестивалю протягом десяти років.

Як і завжди на Тижні актуальної п'єси, після кожного перформансу була організована дискусія, в якій брали участь як слухачі, так і учасники – актори та режисери. На фестивалі кажуть, що такий формат допомагає дати першу, безпосередню оцінку тексту і дає підстави визначити, чи згодом у нього буде реальна сценічна доля.

Крім того, на початку фестивалю відбулася довгоочікувана презентація збірки драматургічних творів “8” - унікального у своєму роді друкованого видання, в якому представлено вісім п'єс сучасних українських драматургів, створених цього року.

Усі ці тексти стали результатом драматургічної лабораторії, започаткованої в липні 2021 року в Мистецькому центрі Youkh в селі Олександрівка Білозерського району Херсонської області. Упродовж десяти днів вісімка досвідчених, уже відомих драматургів (за умовами кожен із авторів до того повинен був мати вже як мінімум три тексти і хоча б одну театральну постановку) під кураторством ще більш відомого Максима Курочкіна працювала над абсолютно новими ідеями й темами і створювала перші чернетки майбутніх п'єс. Потім усі роз'їхалися і ще місяць "шліфували" свій текст, доки він не набув остаточної форми. Далі була робота літературного редактора, роль якого виконала доцент кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Волинського національного університету імені Лесі Українки Жанна Бортник. І ось підсумок - збірка п'єс, яку, до речі, надруковано в Херсоні.

Не можна також не відзначити, що половина авторів, представлених у виданні, - херсонці: Наталія Блок (“Кривий Ріг, Олімп та я”), Віталій Гавура (“Мавпи з апельсинами”), Євгеній Марковський (“Качконіс”) та Ігор Носовський (“ Живуть же люди”). Інші драматурги представляють Київ (хоча не всі вони уродженці столиці): Петро Армяновськи ("Спецоперація"), Юлія Гончар ("Зла бола"), Тетяна Кіценко ("Іван Федорович Шпонька та його тітонька") та Оксана Савченко ("Скопці бажають познайомитися").

Після цієї події подальшим і цілком логічним кроком була б повноцінна сценічна презентація всіх цих текстів в українських театрах. Але це вже багато в чому залежить від інтересу до цих п'єс  театральних адміністраторів та режисерів. Сподіватимемося, що вже найближчим часом уся вісімка побачить свої тексти на сцені, а карантинні обмеження не завадять глядачам створити аншлаги під час цих вистав.

Фото з соцмереж: Учасники й учасниці драматургічної лабораторії DRAMLAB/PRO, тексти яких надруковано у збірці “8”

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ