Підтримати нас

Замість занедбаного пустиря — скейт-парк за 48 тисяч доларів!

Автор статті
15 грудня 2020 15:00
3,559
Поширити:

У Чаплинській територіальній громаді — поповнення! Завдяки програмі DOBRE в ОТГ з'явився сучасний скейт-парк! Там можна кататися не тільки на скейтах, але й на самокатах, роликах та ВМХ-роверах. Відкриття відбулося 4 грудня у центрі селища Чаплинка.

Директорка Комунального управління “Центр соціальних послуг” Чаплинської селищної ради Альона Ращупкіна розповідає:

— Ще за кілька днів до відкриття діти та підлітки вже приходили до скейт-парку кататися! Залишалося встановити там тільки урни для сміття та зробити освітлення. Але необхідне оснащення — рампа та гірки вже були, а для дітей це найголовніше! Відколи в нас з'явилася ця атракція, учні зі скейтами  йдуть до школи та приходять кататися після уроків.

Облаштування скейт-парку в Чаплинці профінансувала програма DOBRE USAID та сама громада. Ціна питання — 48 678 тис. дол., 34 тис. дол. — це частка програми DOBRE, решту (14 691 тис.дол.) дала Чаплинська ТГ.

Скейт-парк розміром 17х24 м. облаштовано на стадіоні “Освіта”, загальна площа — 408 кв.м. Проєкт скейт-парку розроблено згідно з європейським стандартом EN 14974, за участі Всеукраїнської Федерації Скейтбордингу. Гарантія на каркаси гірок та рамп складає 5 років, на покриття — 3 роки. Балансоутримувачем стала Комунальна Установа “Фінансово-господарська група з централізованого обслуговування закладів та установ освіти Чаплинської міської ради.”

Для будівництва скейт-парку Чаплинську ОТГ обрали невипадково — ця громада показала значний прогрес у поліпшенні показників Індексу спроможності. Фахівець з управління проєктами відділу фінансів та бухгалтерського обліку і звітності Чаплинської селищної ради Лілія Пуляєва пояснює:

— “Індекс спроможності місцевої влади” вираховується за показниками основних компетенцій: 1) лідерство та управління, 2) управління фінансами та бюджетом, 3) надання послуг та 4) участь громадськості. І під час Форуму місцевого самоврядування в Херсоні дві ОТГ нашої області (Чаплинська та Кочубеївська) отримали подарункові сертифікати від керівництва програми DOBRE. Призові кошти ми спрямували на облаштування скейт-парку. Цей проєкт з'явився не зненацька — він був уже прописаний у стратегії розвитку нашої громади на 2018-2026 роки.

Текстівка: Це світлини зроблено до та після облаштування скейт-парку. Різницю видно неозброєним оком.

Селищний голова Олексій Фаустов не приховує гордості за громаду:

- На початку співпраці з програмою DOBRE Чаплинська громада у 2017 мала лише 9 балів Індексу спроможності. Ми були дуже засмучені та розчаровані, отримавши найнижчу в Україні оцінку, тому створили робочу групу і почали працювати над виправленням ситуації. Нам допомагала наша Анна Загорулько - консультант програми “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність”. І от уже наступного року наш індекс зріс до 36 балів, а у 2019 він сягнув 46.

Лілія Пуляєва додає, що екстремальні види спорту наразі дуже популярні, — діти швидко ростуть і їх вабить все, що викликає сплеск адреналіну. “Їм хочеться не просто дістатися з пункту “А” в пункт “Б”, а робити складні трюки на скейтах та велосипедах, влаштовувати шоу один перед одним і це нормально. Нашим “екстремалам” довгий час не було де кататися та стрибати — тротуари вузькі та й не завжди вони в гарному стані, а на проїжджій частині це небезпечно робити. Тому попри думки скептиків скейт-парк - це чудова ідея! Хай краще діти займаються спортом на свіжому повітрі та будуть у всіх на виду, аніж тинятимуться без діла селом у пошуках сумнівних пригод”, — пояснює фахівчиня

Відточувати трюки на скейт-парку можуть мешканці усієї громади та приїжджі.

Усього у Чаплинській ОТГ 18 077 мешканців, з них молодих людей 6 234 особи, 1 869 - це діти шкільного віку. 3 773 мешканці громади займаються спортом. Тож облаштування скейт-парку - це не якась забаганка вузької групи населення, а нагальна потреба.

Після реалізації проєкту “Будівництво скейт-парку в Чаплинській ОТГ” громада зможе надавати спортивні об’єкти в оренду для проведення спортивних змагань та майстеркласів та отримувати надходження до бюджету.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ