Підтримати нас

З Днем Незалежності: 10 цікавих фактів про Україну

Vgoru
Автор статті
24 серпня 2021 06:00
1,978
Поширити:

Сьогодні, 24 серпня, українці відзначають 30 річницю Дня Незалежності нашої держави.

Однак, перший День незалежності відзначили не 24 серпня, а 16 липня 1991 року – через рік після того, як Верховна рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України та постанову “Про День проголошення незалежності України”. Через місяць, 24 серпня 1991 року, Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила Акт проголошення незалежності України, який підтвердили на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Новою постановою від 20 лютого 1992 року Верховна Рада України перенесла святкування Дня незалежності на 24 серпня.

Цікаві факти про Україну:

  1. Українська Конституція – одна із найдавніших у Європі. Звісно, не її сучасний варіант, а Конституція Пилипа Орлика, написана у 1710 році. 

  2. Українці створили найбільшу у світі кількість народних пісень - близько 200 тисяч. В ЮНЕСКО зібрана фонотека народних пісень країн усього світу, де у фонді України - 15,5 тисяч пісень. На другому місці Італія -  6 тисяч народних пісень. 

  3. Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення – він був червоним, малиновим і червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила нинішню гаму кольорів. Серед прапорів слов’янських країн тільки український і боснійський не мають червоного кольору. 

  4. Першим вищим навчальним закладом у Східній Європі стала Острозька академія, її заснував князь Острозький Костянтин-Василь у 1576 році.

  5. Український духовий інструмент трембіта є найдовшим у світі.

  6. Географічний центр Європи розташований в Закарпатській області у місті Рахів. 

  7. Найглибша станція метро в Європі – Арсенальна, її глибина - 105,5 метрів.

  8. Хрещатик – найкоротша центральна столична  вулиця в Європі  – 1225 м.

  9. Найбільша площа Європи розташована в Харкові - її довжина 750 метрів, а ширина -125 метрів. 

  10. У Херсонській області є найбільший в Європі піщаний масив – Олешківські піски. Його площа складає понад 160 тисяч гектарів.

Цього дня у містах та селах відбуваються святкові заходи, що чекає на херсонців - дивіться за посиланням: https://cutt.ly/sQ6jmEf 

Вітаємо зі святом!

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ