Підтримати нас

Єврокомісія накладає на Газпром імперативне зобов’язання

Автор статті
24 травня 2018 13:00
619
Поширити:

Європейська Комісія ухвалила рішення, накладаючи на Газпром низку зобов’язань. Вони є відповіддю на занепокоєння Комісії з приводу конкуренції та уможливлюють вільні надходження газу за конкурентними цінами на газові ринки Центральної та Східної Європи - на благо європейських споживачів і представників бізнесу.

Коментуючи це рішення, Марґрете Вестаґер, Єврокомісар з питань конкуренційної політики, сказала таке:

«Усі компанії, що ведуть бізнес у Європі, мають шанувати європейські правила конкуренції – незалежно від того, звідки вони. Сьогоднішнє рішення усуває створені Газпромом перепони, що стояли на шляху вільних потоків газу до Центральної та Східної Європи. Окрім того, результатом нашого рішення є спеціальна збірка правил для майбутніх операцій Газпрому. Вона зобов’язує компанію зробити позитивні кроки задля подальшої інтеграції газових ринків у регіоні та допомогти у створенні справжнього внутрішнього ринку енергії в Європі. Також вона забезпечує клієнтів Газпрому у Центральній та Східній Європі ефективним інструментом гарантії того, що ціна, яку вони сплачують, є конкурентною».

Газпром – панівний постачальник газу у низку країн Центральної та Східної Європи. У квітні 2015 року Єврокомісія надіслала компанії Сповіщення про претензії. У документі викладено попереднє бачення Єврокомісії, що компанія порушила антимонопольні правила ЄС, втілюючи загальну стратегію розділення газових ринків уздовж державних кордонів восьми країн-членів Євросоюзу (Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Угорщини та Чеської Республіки). Така стратегія могла створити можливості для Газпрому стягувати більші ціни за газ у п’яти з цих країн-членів – Болгарії, Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

Сьогоднішнє рішення Єврокомісії кладе край такій поведінці Газпрому. Також воно передбачає для компанії детальний набір правил, які значно змінять те, як Газпром працює на газових ринках Центральної та Східної Європи. Йдеться, зокрема, про:

- Скасування усіх контрактних бар’єрів для вільного потоку газу: Газпром має усунути будь-які обмеження, накладені на клієнтів для перепродажу газу між державами;

- Зобов’язання полегшити газові потоки до та з ізольованих ринків: Газпром уможливить потоки газу до та з частин ринків Центральної та Східної Європи, які й досі залишаються ізольованими від інших країн-членів через нестачу транскордонних газопроводів (йдеться, зокрема, про Болгарію та країни Балтії);

- Структурований процес задля забезпечення конкурентних цін на газ: відповідні клієнти Газпрому отримують ефективний інструмент для гарантування того, що ціна на газ відображає цінові рівні на конкурентних ринках країн Західної Європи, особливо на ліквідних газових хабах;

- Заборону користуватися панівним становищем у постачанні газу: Газпром не може використовувати свої переваги, пов’язані з газовою інфраструктурою, які компанія могла отримати від клієнтів через використання свого положення на ринку щодо постачання газу.

- Заборону користуватися панівним становищем у постачанні газу: Усі разом ці зобов’язання є відповіддю на занепокоєння Єврокомісії щодо дотримання правил конкуренції з боку Газпрому. Також вони роблять можливими вільні потоки газу у Центральній та Східній Європі за конкурентних цін.

У такий спосіб Європейська Комісія вирішила зробити ці зобов’язання юридично обов’язковими до виконання для Газпрому (у рамках Статті 9 антимонопольного Регламенту ЄС 1/2003).

Якщо компанія порушує будь-яке з цих зобов’язань, Комісія може накласти на неї штраф у розмірі до 10% від її світового обороту – без потреби доводити порушення антимонопольних правил ЄС.

Загалом, ефективна конкуренція на газових ринках країн Центральної та Східної Європи залежить не лише від обов’язкового виконання правил ЄС у сфері конкуренції. Вона також залежить від інвестицій у диверсифікацію газових постачань, добре сформульованого європейського законодавства у сфері енергетики та відповідних законодавств на рівні держав ЄС, а також належного його дотримання. Саме тому ключовим пріоритетом Єврокомісії є побудова Європейського енергетичного союзу.

Представництво Європейського Союзу в Україні

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ