Підтримати нас

Які закони набули чинності з січня

Автор статті
15 січня 2017 16:38
580
Поширити:

У січні набуває чинності низка змін та законів, які суттєво вплинуть на життя людей.

Щороку на українців, як з рогу достатку, сиплються нові зміни та правила. Частина з них реально реформує сучасну соціальну (податкову чи інші бази) систему, інші є, радше, декоративними нововведеннями. А частина лише посилює фінансовий тиск на бізнес та звичайних людей. Про це пише Погляд.

Більшість знає лише те, що з 2017 року мінімальна зарплата має становити 3,2 тисячі гривень. Але це лише верхівка айсберга. Зміни стосуються нарахування заробітної плати, декларування, пільг для селян, зростання цін на алкоголь та тютюн, а також змінюється сума готівкових розрахунків.

Щоправда, досі не відбулися зміни до пенсійної системи. Були плани з початку року запустити так звану накопичувальну систему. Про це навіть повідомляли центральні ЗМІ, але до діла так і не дійшло.

Як повідомив нам начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайло Романів, запровадження накопичувальної системи передбачалося, але цього поки що не відбулося. А хтось запустив цю неправдиву інформацію, можливо, не розібравшись.

Контроль за цінами на ліки

З 1 січня держава зобов’язалася контролювати та регулювати ціни на деякі ліки. Але чекати, що вартість популярних пігулок зменшиться – не варто. Йдеться, переважно, про ліки проти важких недуг – серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, бронхіальної астми тощо.

Мінімалка зросте до трьох тисяч

Це була найгучніша торішня піар-акція уряду та президента. Без якихось серйозних обґрунтувань та пояснень якось несподівано вирішили підняти рівень мінімальної зарплати до 3,2 тисячі гривень. Що чекає країну після такого підняття – питання дискусійне. Але експерти впевнені, що очікувати зростання рівня життя пересічним громадянам не варто.

– Підвищення заробітної плати нібито непогано для економіки – збільшується попит, зростають заощадження, доходи людей тощо. Проблема – у джерелах цього підвищення. Якщо йдеться про емісію, то це надзвичайно небезпечно. Бо почне зростати інфляція. Якщо за рахунок боргових зобов’язань, то це також шлях у нікуди. Бо знову ж таки зростатиме інфляція, - каже кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів та кредиту ЧНУ Євген Ткач. - Загроз є дуже багато. Потрібно визначитись, яка мета цього підвищення. У нас і справді офіційно 40% українців отримують зарплату на рівні мінімальної. Але це зарплата у тіні, а фактично вони і так отримують зарплату навіть вищу за 3,2 тисячі на місяць.

Інакше кажучи, це нібито має детінізувати заробітну плату. Але лише її підняттям цього досягнути нереально. Потрібно змінювати ставки оподаткування та змінювати розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ). Інакше є обґрунтовані підозри, що бізнес просто заженуть у тінь.

Відтак вже наступну платню українці (звісно, лише ті, хто офіційно працевлаштований та отримував менше цієї суми) отримають розміром 3,2 тисячі, а вчителям взагалі обіцяють понад 5,2 тисячі гривень мінімальної зарплати.

Також з 1 січня розмір мінімальної заробітної плати вже не змінюватимуть впродовж року залежно від перегляду прожиткового мінімуму.

Водночас через те, що зросла мінімалка, одночасно виростуть усі штрафні санкції, які прив’язані до цього розміру.

Декларуватимуть практично усі

Запровадження електронного декларування можна назвати тестовим. Під нього потрапили лише найвищі посадовці, депутати та правоохоронці. Але вже цього року задекларувати свої доходи будуть зобов’язані навіть керівники вишів.

Окрім того, що свої доходи знову декларуватимуть ті, хто вже робив це торік, це зроблять юридичні особи публічного права. Йдеться про усіх без винятку державних службовців усіх рівнів, керівників вищих навчальних закладів, правоохоронців, головних лікарів тощо.

Водночас у першій редакції закону було передбачено, що електронні декларації також зобов’язані подавати директори шкіл. Але згодом цю норму скасували.

Алкоголь та тютюн подорожчають

Звісно, це далеко не товари першої необхідності, без яких українці не можуть прожити. Але це призведе до здорожчання інших товарів та послуг.

Отже, з 1 січня цього року зросли акцизи на етиловий спирт - 20%, на пиво - 12%, на слабоалкогольну продукцію – 12%. Акциз на тютюнові вироби підвищиться на 40%.

Як повідомили нам в інформаційно-комунікаційному секторі ДФС області, після зростання розміру акцизу ціна півлітрової пляшки горілки зросте в середньому на 10-15 гривень, а цигарки у ціні додадуть по 4-6 гривень.

Щоправда, наразі цей закон не опубліковано і невідомо, на скільки реально може подорожчати уся ця продукція. Бо згідно зі законом, ці зміни набирають чинності з першого числа третього місяця, якого його опубліковано.

Аграрії залишаться без пільг

У чинному Податковому кодексі написано, що з 1 січня 2017 року всі аграрії переходять на загальну систему оподаткування. І якщо Верховна Рада України не затвердить якихось нових норм, то це відбудеться автоматично.

Для аграріїв буде скасовано спеціальний режим оподаткування галузі.

Водночас дотації на сільське господарство 2017 року збільшать удвічі і становитимуть 5,5 мільярда гривень.

Правоохоронці змінили вивіску

Йдеться про форму, атрибутику та посвідчення поліцейських. Торік ще дозволялося на перехідний період використовувати форму, емблеми, посвідчення та символіку реформованої міліції. Але вже цього року вони повинні змінити усе це на поліцейські атрибути.

Як повідомила нам керівник сектору комунікацій ГУ НП в Чернівецькій області Жанетта Осавелюк, посвідченнями та жетонами особовий склад поліції наразі забезпечено на 100%. Щодо форми, то її дозволено носити до того часу, поки їх повністю не забезпечать одностроєм.

50 тисяч готівки

Від 4 січня змінено ліміт на покупки у готівці. Якщо раніше українці могли здійснювати покупки готівкою до 150 тисяч гривень, то тепер ця сума зменшена до 50 тисяч.

В Україні впроваджують новий обов'язковий рівень для оплати покупок у безготівковій формі. Національний банк України повідомив, що починаючи з 4 січня попередній ліміт для фізичних осіб, встановлений на рівні 150 тис. гривень, знижується до 50 тис. гривень. Оприлюдненою постановою НБУ передбачено «граничну суму розрахунків готівкою між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня розміром 50 тис. грн., а також фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню». Гроші мають бути переведені на поточні рахунки в національній валюті.

Щодо безготівкових розрахунків, то їх можна здійснювати без будь-яких обмежень, і банки зобов'язані забезпечити безготівкові розрахунки на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ