Підтримати нас

Як знайти спільну мову з батьками похилого віку: п'ять основних правил

Автор статті
13 травня 2020 10:31
1,013
Поширити:

Конфлікт поколінь на карантині став іще гострішим. І якщо на дітей хоч якось можна вплинути, як бути тим, хто перебуває у самоізоляції під одним дахом з літніми батьками? Адже скільки б нам не було років, для мами і тата ми все одно – діти, яких треба вчити.

У програмі "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна" психолог розповіла, як домовитися з літніми батьками і пережити карантин у мирі, пише Сьогодні.

Знайти спільну мову з літніми батьками непросто, особливо коли ви разом 24 години на добу. Але зайвих стресів на карантині можна уникнути, якщо взяти до уваги наступні п'ять правил.

"Перше – не намагайтеся виправити літню людину, ви просто витратите свій енергетичний ресурс", – розповіла психолог Наталія Підлісна.

 

Перевиховати дорослих людей навіть з найкращих міркувань неможливо. Адже у них свої звички і свої життєві цінності, які шикувалися роками. Тому скільки б ви не сварилися, це не допоможе. Мудріше – прийняти вибір літньої людини.

З віком батьки можуть ставати сварливими – частіше ображаються і заводяться з півоберта. Тут підійде друге правило.

"Постарайтеся в конфлікті відразу міняти тему і згадуйте про той час, коли людина була задоволена собою, коли вона був молодою і впевненою у собі – їй відразу стане легше", – коментує психолог.

Третє – не намагайтеся будь-що довести свою правоту і розтлумачити батькам, чому вони помиляються.

"Навчіться не закривати якісь теми з літніми родичами, а просто переступати через них", – радить Наталія Підлісна.

Можна вийти в іншу кімнату або вигадати привід, щоб закінчити розмову. Навіть якщо ви поступитеся у сварці, це ще не означає, що ви повинні відмовитися від своєї позиції. А щоб батьки на карантині були в гарному настрої – є окреме правило:

"Дозуйте інформацію для літніх батьків. Поставте на телевізор програму управління і дозволяйте дивитися тільки позитивні, хороші передачі".

Так само вибирайте позитивні теми для розмов – більше жартів. Почуття гумору допоможе згладити всі гострі кути. А ще людям у віці дуже важливо відчувати себе потрібними. І це п'яте правило.

"Давайте можливість літнім батькам чимось допомогти вам. Наприклад, вести облік комунальних платежів, приготувати обід і взагалі щось зробити для вас", – коментує психолог.

Отже, щоб жити в мирі з літніми батьками, є п'ять правил: не намагайтеся виправити своїх батьків, під час конфлікту навчитеся змінювати тему розмови, поступайтеся і деякі теми залишайте незакритими, більше позитивної інформації і жартів, а ще залучайте батьків до сімейного побуту і дякуйте за допомогу. І пам'ятайте, що змінити їх неможливо, але можна їх просто любити, адже вони – наші батьки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ