Підтримати нас

Як виростити щасливу дитину: вісім практичних порад батькам

Автор статті
05 березня 2020 17:27
552
Поширити:

Виростити щасливу дитину можуть тільки щасливі батьки. Як досягти цього стану і як подарувати своєму чаду щасливе дитинство, розповіла психолог Ольга Мірошникова.

"Коли я питаю батьків, що вони хочуть для своїх дітей, зазвичай вони відповідають: хочемо, щоб діти були щасливі. На сьогоднішній день існує маса інформації про виховання розумних і успішних дітей, але як виховати щасливих дітей? Іноді важко поєднати те, що краще для дітей, з тим, що робить їх щасливими, але ці два поняття не обов'язково повинні бути взаємовиключними", – впевнена психолог.

Щасливіші діти з більшою ймовірністю перетворюються на успішних, досвідчених дорослих.

Вашій увазі вісім практичних порад, як виховати щасливу дитину.

Крок 1: Зробіть щасливими себе

Те, наскільки ви щасливі, сильно впливає на те, наскільки щасливі і успішні ваші діти. Батьки є прикладом для своїх дітей. Коли дитина бачить щасливих тата і маму, вона вчиться бути щасливою і сама. Знаходьте час щотижня для зустрічей з друзями, походів у кіно, театр або на виставку. Виділіть час для своїх хобі.

Крок 2: Навчіть дитину будувати взаємини

Всі знають про важливість взаємин, але, чи багато батьків дійсно вчать цьому своїх дітей? Коли дитина знає, як їй чинити в тій чи іншій ситуації, як вирішити конфлікт з однолітками, як встановити нові знайомства і підтримувати їх в хороших взаєминах – все це робить її щасливішою.

Крок 3: Чекайте зусиль, а не досконалості

Коли ми хвалимо дітей за зусилля і важку роботу, які ведуть до досягнення, вони хочуть продовжувати брати участь в цьому процесі. Вони не відволікаються від завдання навчання через турботу про те, наскільки розумними вони можуть або не можуть виглядати. Коли ж батьки очікують від дитини тільки гарних результатів, діти можуть припинити рухатися вперед через страх погано виглядати або здатися дурними в очах батьків.

 

Крок 4: Вчимо оптимізму

У будь-якої події може бути кілька сторін. Батьки можуть навчити дитину бачити позитивні моменти у будь-якій ситуації.

Люди з оптимістичним мисленням:

  • Успішніші в школі, на роботі
  • Здорові і живуть довше
  • Зрештою більше задоволені своїми шлюбами
  • Менш схильні до депресивних і тривожних розладів

Крок 5: Навчіть емоційному інтелекту

Емоційний інтелект – це навичка, а не вроджена риса. Думати, що діти "природно" прийдуть до розуміння своїх власних емоцій (не кажучи вже про емоції інших), невірно. Допоможіть їм визначити, що вони відчувають (злість, образу, розчарування), і дайте їм зрозуміти, що це нормальні почуття і дитина може їх відчувати на даний момент.

Крок 6: Навчіть самодисципліні

Самодисципліна в дітях більшою мірою передбачає майбутній успіх, ніж інтелект – або майже все інше в цьому всенсі. Діти люблять постійність, воно допомагає їм відчувати себе в безпеці. Допомагайте дитині освоїти навички самоконтролю і уникнення спокус.

Крок 7: Виділіть більше часу для гри

Гра – провідний тип діяльності для дитини, за допомогою гри вона пізнає світ і вчиться соціальній взаємодії. І йдеться не про комп'ютерні ігри або на планшеті. Дайте можливість дитині побути дитиною і просто побігати, полазити і активно пограти на вулиці.

Крок 8: Вечеряйте разом

Під час спільного прийому їжі діти отримують необхідне спілкування, вчаться підтримувати бесіду і гарним манерам. Вони відчувають, що сім'я разом, що всі потрібні один одному і це усвідомлення робить дітей щасливішими.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ