Підтримати нас

Як впроваджують електронний квиток у транспорті Херсона

Автор статті
02 вересня 2021 08:44
1,463
Поширити:

Конкурс оголошувати спочатку не хотіли, оператор - невідомий, компанія - невідома, проєктний менеджер - відомий, свого часу працював на окупаційну владу Криму.

"Херсон спробують обікрасти на 5,6 мільйона гривень", - повідомив громадський активіст Ярослав Концевий напередодні засідання комісії з питань конкурентоспроможності, сталого розвитку, підприємництва, транспорту, зв'язку та торгівлі, яке відбулося у вівторок, 1 вересня. Там розглядали одне єдине питання -  про запуск електронного квитка в громадському транспорті. 

Це питання вже розглядається впродовж двох засідань поспіль і стало скандальним. Суперечки викликали пропозиції, що обговорювалися на попередньому засіданні. Йшлося про домовленість з оператором, який начебто готовий до Дня міста впровадити тестову систему електронного квитка. Назва компанії не повідомлялася. Про оголошення конкурсу не йшлося. А ще була пропозиція виділити з міського бюджету на впровадження валідації електронних квитків 5,6 мільйона гривень. 

Однак за досвідом міст, які вже впровадили електронну систему продажу квитків в громадському транспорті, інвестиції повністю покривають усі видатки. Так стверджує Ярослав Концевий:

В Україні є велика кількість компаній, готових вкласти 100% інвестицій, повністю прозоро пройшовши громадські слухання й інвестиційний конкурс. Але, якщо прийде інвестор, наші чиновники не зможуть дурити з пасажиропотоком, компенсацією за перевезення пільгових категорій пасажирів, розрахунками на підвищення тарифу.

 Цей скандал привернув  увагу херсонських ЗМІ. Друге засідання комісії її головуючий в.о. заступника міського голови Юрій Стельмашенко почав з двох пропозицій: прибрати з попереднього проєкту рішення пункти про виділення коштів із бюджету й наполягав на оголошенні одразу двох конкурсів на відбір інвесторів. Перший - для компаній, які спробують впровадити тестову систему електронних квитків, а після цього, фінальний, на остаточне визначення переможця. 

От тільки чи захочуть інвестори подаватися на конкурс, де потрібно вкладати чималі кошти у тестове випробування електронного квитка, розуміючи, що вони можуть його не виграти? До того ж законодавство не вимагає проведення двох конкурсів. Проте обидві пропозиції Юрія Стельмашенка підтримала більшість членів комісії. 

Є й кулуарний бік цього питання, із ще більш скандальними подробицями. Під час засідання Юрій Стельмашенко представив особу, на ім'я Борис Вейшторт, котрий, за його словами, є “проєктним менеджером на громадських засадах” й абсолютно безкоштовно займається впровадженням електронного квитка. Чоловік активно відповідав на питання членів комісії стосовно подробиць роботи електронної системи і розповідав, як вона має працювати в Херсоні. Дивіться повний перебіг засідання в нашій трансляції.

У січні 2021 року Вейшторт був радником міського голови Ігоря Колихаєва, але недовго. Всього два дні. Виплили деталі, що у минулому Борис Вейшторт мешкав у Керчі, має російське громадянство, організовував вибори в окупованому Криму й після звинувачень у шахрайстві покинув Крим. Такі факти опублікувало видання “Мост”. 

Саме Борис Вейшторт під час першого засідання комісії наполягав дозволити компанії, назву якої він не називав, впроваджувати систему електронних квитків у громадському транспорті Херсона.

Коли журналістка “Вгору” попросила розповісти подробиці про себе і свою діяльність “проєктного менеджера”, Борис Вейшторт втік під приводом термінового дзвінка.

Проте ані в.о заступника міського голови Юрія Стельмашенка, ані секретаря міськради Галину Лугову, ані інших членів транспортної комісії зовсім не засмутив факт співпраці з людиною, котра трудилася на окупаційну владу в Криму.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ