Підтримати нас

Як привчають дитину курити. Технології тютюнових компаній

Автор статті
11 грудня 2019 09:00
1,328
Поширити:

У Херсоні та й у інших містах України все частіше можна зустріти юнаків, що «вейпять» та курять кальян. Вони вже потрапили на гачок тютюнової індустрії, яка створила модний продукт - один із привабливих кроків до нікотинової залежності.

Електронні сигарети - лише один із декількох інструментів тютюнових компаній. Він має на меті привчити дітей та молодь до куріння. І при цьому зберегти прибутки виробників за умов, коли виробництво тютюнових виробів регулюється законодавством, щоб зменшити їх шкоду  здоров’ю населення, а   куріння перестало бути модним.

Як зазначають соціологи, поширення куріння в Україні впродовж 2010-2017 років стрімко йшло на спад. Проте в останні роки ця тенденція призупинилася. Згідно з опитуванням КМІС, проведеним 19-20 лютого 2019 р., щодня палять 42% чоловіків і 9% жінок. Дослідження свідчать,  в Україні постійно палять   20% учнівської молоді у віці 15-17 років, а 51% уже мали досвід куріння. Це кожен 5-й старшокласник.

Реклама цигарок в Україні заборонена з вересня 2012 року, із дня набрання чинності закону 3778-VІ щодо заборони реклами та стимулювання продажу тютюну. Закон 2899-ІV визначає повноваження виконавчих органів влади і обмеження реалізації (продажу) та вживання тютюнових виробів. Після прийняття цих законів та поправок до них тютюнова індустрія відступила, почала виконувати їх норми, але з часом адаптувалася і крок за кроком рекламних тиск знову поновився.

Варто підкреслити, що зміни у регулюючий Закон 2899-ІV,  прийняті ще у 2012 році, потребують посилення норм для захисту молоді від нових продуктів тютюнових компаній, якими вони намагаються привчити до шкідливої звички.

Так, продаж електронних сигарет не регулюються взагалі, придбати їх може навіть першокласник. Додайте до цього позиціонування електронних сигарет як «стильно, модно, молодіжно та безпечно» - і ми отримаємо молодих курців. 

Ще однин ефективний інструмент, який дозволяє тютюновикам «обійти» закон, є розміщення реклами в кіосках і точках продажу під виглядом «викладок» з  яскравими кольорами і картинками. Це привабливе оформлення вітрин кіосків, місць біля кас та стелажів у супермаркетах, де цигарки розміщуються на яскравому і кольоровому фоні в рамках, боксах та панно.

«Викладка» насамперед спрямовується на нових, майбутніх споживачів тютюну – а це діти та молодь. Саме тому практично в усіх кіосках цигарки розміщують так, щоб привертати увагу – фон «викладок» з яскравою підсвіткою, великі пачки сигарет та цінники. Через викладку  бренди сигарет стають упізнаваними, а куріння  сприймається як суспільна норма — тож молодь починає палити. При цьому багато точок продажу розташовані біля шкіл та інших навчальних закладів.

Молодіжною радою при Херсонському міському голові в рамках Всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння»  проведено моніторинг точок продажу сигарет біля херсонських шкіл. Результати його наведені у інфографіці: 

Як показав моніторинг, у кіосках та маленьких магазинах порівняно з супермаркетами при купівлі тютюнових виробів набагато рідше цікавляться віком своїх клієнтів. А це разом із рекламною «викладкою» стимулює та робить доступним куріння серед підлітків.

Проте є універсальний інструмент, який вирішує цю проблему, – заборона розміщення сигарет на видноті. Міжнародний досвід підтверджує його дієвість. Наприклад, у Канаді після заборони викладки сигарет рівень куріння серед підлітків 15-19 років знизився з 22% (2002 р.) до 12% (2011 р.).

Заборона видимого розміщення  тютюнових виробів, як спосіб зниження рівня куріння, діє в низці країн. Серед них Велика Британія, Австралія, Канада, Норвегія, Фінляндія, Ірландія, Ісландія, Нова Зеландія, Таїланд, Панама, Кенія, Непал, Хорватія, Словенія, Панама, Білорусія та інші.

Заборона рекламної викладки сигарет та тютюномістких виробів  відповідає євроінтеграційним реформам України. Наприклад, ось так виглядає вітрина продажу тютюнових виробів у Великій Британії: зазначається, що тут можна придбати тютюнові вироби та надається прайс лист без рекламної викладки. Це і є цивілізований підхід.

Окремо треба зважити на поширення серед молоді куріння  електронних сигарет та кальянів, яке зазвичай дозволяють   у закладах громадського харчування. Власники їх порушують статтю 13 Закону 2899-ІV, в якій прямо зазначено: «Забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів в у приміщеннях закладів ресторанного господарства».

Контролювати виконання норм Закону має Держпродспоживслужба. Проте через надумані колізії у нормах вона не реагує на скарги громадян щодо куріння у закладах харчування і, як наслідок, їх недобросовісні власники  або прямо порушують норму Закону, або будують так звані тераси, відкриті, майданчики. Ці прибудови майже не відрізнити від повноцінного приміщення, але  Закон не забороняє там куріння навіть звичайних сигарет.

Молодіжною радою при Херсонському міському голові в рамках Всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння» також був проведений моніторинг 35 закладів громадського харчування (кафе, бари, ресторани, нічні клуби) щодо порушення норм статті 13 Закону 2899-ІV. Результати на інфографіці: 

Закон захищає людей від диму в громадських місцях. Поліцейські слідкують за дотриманням закону і складають постанови.   Відповідно до Статті 13 Закону 2899-ІV, забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів:  у ліфтах і таксофонах;   у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;   у приміщеннях та на території навчальних закладів;   на дитячих майданчиках;   у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;   у під’їздах житлових будинків;   у підземних переходах;   у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;   у приміщеннях закладів ресторанного господарства;   у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;   на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:   у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;   у приміщеннях готелів;   у приміщеннях гуртожитків;   в аеропортах та на вокзалах.

Щоб отримати інформацію про те, як Національна поліція контролює дотримання законодавства, Молодіжна рада при Херсонському міському голові надіслала запити до ГУ Національної поліції в Херсонській області   щодо кількості складених адміністративних правопорушень, передбачених ст. 175-1 та 178 КУпАП (куріння в громадських місцях) та стягнутих штрафів в Херсоні та Херсонській області. Отримано відповіді з  даними за 2017 – 2019 (станом на 21.08.19):

Рік

2017

2018

2019

ст. 175-1 КУпАП

3735

6280

5366

із них у м. Херсон

800

1379

1802

ст. 178175-1 КУпАП

5699

8239

6999

із них у м. Херсон

1245

1472

2206

Сума стягнених штрафів у цілому по області на 21.10.2019:     2017 рік – 9494 грн.; 2018 рік – 27297,4 грн.;    2019 рік (станом на 18.10.2019) – 8347 грн.

Громадяни України мають право бути захищеними від рекламного впливу тютюнових виробів. Тож слід підтримати ініціативи щодо змін до Законів 2899-ІV та 3778-VІ , які спрямовані на захист молодого покоління від початку куріння. Для цього потрібно:

  • заборонити рекламну викладку сигарет;
  • заборонити продаж електронних сигарет неповнолітнім;
  • заборонити продаж сигарет з ароматизаторами. Тютюнова індустрія навмисно додає солодкі ароматизатори до сигарет, щоб привабити дітей до куріння;
  • надати місцевим органам самоврядування повноваження визначати додаткові місця «вільні від куріння»;
  • відновити механізм перевірки закладів громадського харчування Держпродспоживслужбою за куріння у приміщеннях;
  • посилити контроль виконання норм Законів 2899-ІV та 3778-VІ, особливо в громадських місцях та закладах громадського харчування.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ