Підтримати нас

Як діє програма «Доступні ліки» на Херсонщині

Автор статті
17 вересня 2019 10:00
725
Поширити:

Програма «Доступні ліки» впроваджується в Україні з 2017 року і  передбачає відшкодування державою вартості лікарських засобів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету II типу.

Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, бо вони найбільше впливають на показники тривалості життя. Так, смертність від серцево-судинних хвороб складає 65% від загальних летальних випадків. А на діабет ІІ типу, згідно зі статистикою, страждає один мільйон людей.

Про те, як реалізується ця програма на Херсонщині, розповіли експерти Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації на круглому столі «Стан реалізації Урядової програми «Доступні ліки».

На сьогодні до програми «Доступні ліки» входять 254 препарати, з них 78 пацієнти отримують безкоштовно, інші – з доплатою. Представлені ліки як вітчизняного, так і іноземного виробництва та різної цінової категорії.

«Щоб отримати рецепт, пацієнт повинен підписати декларацію з сімейним лікарем або терапевтом, стати на диспансерний облік, записатися на прийом, де лікар  випише електронний рецепт, який пацієнт зможе отоварити у будь-якій аптеці, що підписала договір з НСЗУ» - пояснила головна експертка Департаменту охорони здоров’я з питань сімейної медицини, завідувачка поліклініки № 3 Ольга Волкова.

На фото експерти Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації.

На Херсонщині в програмі працюють 55 закладів, місць відпуску ліків за рецептами – 155, з них 127 - приватних, 24 - ФОП і 5 комунальних.

Електронну карту аптек-учасниць урядової програми «Доступні ліки» можна переглянути на сайті НСЗУ.

На 16 вересня цього року на Херсонщині виписано вже 149 229 рецепти.

Найчастіше в області виписуються рецепти на ліки проти серцево-судинних захворювань – 125 016, проти цукрового діабету II типу виписано 20 026 рецептів, рецептів для лікування бронхіальної астми – 4187. За ці ліки аптеки в  області отримали 6 млн. грн.

«Завдяки цій програмі люди мають можливість отримати доступне лікування головних захворювань системи кровообігу: ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії (гіпертонії), хронічної серцевої недостатності та їх сполучення. Сьогодні у цій програмі представлені головні групи лікарських засобів, які використовуються у лікування цих хвороб, але, звісно, хотілося б, щоб цей перелік розширився.

Одна із проблем, навіть не програми, а взагалі - це несвоєчасність звернення за допомогою і непостійне користування програмою. Тобто, пацієнт скористався програмою - тиск нормалізувався, і він припинив приймати ліки. На жаль, захворювання серцево-судинної системи – це хронічні захворювання, які потребують постійного прийому лікарських засобів», – розповів лікар-кардіолог  обласного кардіологічного диспансеру Олег Москаленко.

По  області найактивніше користуються програмою у Херсоні - 47 886 виписаних рецептів, у Новій Каховці - 10 267 виписаних рецептів та у Скадовську - 5481 виписаний рецепт. Найбільше програмою користуються люди віком від 40 років і старші.

Як каже експертка Департаменту охорони здоров’я за напрямком «Терапія»  Людмила Климюк, якщо пацієнт не має коштів на лікування, лікар повинен запропонувати пацієнту безкоштовні ліки, які йому підходять із 78 препаратів. Також  в аптеці  запропонують вибрати ліки з необхідною вам діючою речовиною, які є в наявності, та розкажуть, які безкоштовні, а за які  скільки грошей необхідно буде доплатити.

«Я купувала ліки для бабусі. В аптеці сказали, що є такий перелік препаратів: за цей треба 5 гривень доплатити, за інший – 25, а це безкоштовний – обирайте. Загалом на 3 місяці лікування за доволі великий список ліків я заплатила 64 гривні, а так, порахувавши ціну без знижок, вийшло б понад 700», - розповіла мешканка Херсона, присутня на круглому столі.

«Головні переваги цієї програми: для пацієнта – це запобігання ускладненню хвороб, таких як інсульти, інфаркти, а також, безкоштовна або нижча ціна на ліки, що робить їх більш доступними; для терапевта – це прихильність пацієнта до лікування», - підсумувала Ольга Волкова.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ