Підтримати нас

Вибори на карантині вихідного дня: як будемо голосувати?

Автор статті
13 листопада 2020 15:00
1,072
Поширити:

Вже 15-го листопада у Херсоні відбудеться другий тур виборів міського голови. І попри те, що напередодні Уряд впровадив карантин вихідного дня, на організацію та проведення самих виборів карантинні обмеження не поширюються, відзначає член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий. Адже кожен українець має законне право на волевиявлення.

“Люди не обмежені в можливості реалізації свого конституційного права. Тобто, вони мають чітко усвідомлювати: навіть в запровадженні карантину вихідного дня, забезпечення голосування буде відбуватись відповідно до положень виборчого кодексу, але з певними обмеженнями які існують на сьогодні,” – зазначає член ЦВК Сергій Постівий.

Правила безпеки на виборчій дільниці нічим не відрізнятимуться від тих, що були впроваджені під час першого туру 25 жовтня. А саме: 

  • при вході на дільницю вимірюватимуть температуру,
  • при вході та у самому приміщенні для голосування буде нанесена розмітка, яка вказуватиме на дотримання дистанції,
  • усі учасники виборчого процесу мають бути в масках;
  • будуть встановлені дезінфекційні засоби для рук,
  • окремі кабінки голосування для людей, що мають ознаки захворювання.

У ЦВК зазначають, що вони зробили роботу над помилками, врахували усі недоліки та неточності які були виявлені у першому турі і провели роз'яснювальну роботу із членами дільничних виборчих комісій. І тому на другий тур місцевих виборів у ЦВК йдуть із впевненістю у безпечності проведення виборів. ЦВК підготували ще більше методичок з безпеки та інформаційних плакатів, які будуть розміщенні на дільницях.

“Це ті матеріали, які дають допоміжну інформацію щодо правильної організації приміщення для голосування. Окрім того, будуть надруковані і додатково поширені інформаційні плакати саме для виборців щодо роз'яснення протиепідеміологічних заходів під час голосування, які будуть розміщені на кожній виборчій дільниці!”, - розповів член ЦВК Сергій Постівий.

Та попри кропітку підготовку до другого туру місцевих виборів, у ЦВК не виключають того, що явка може бути нижчою, ніж була 25 жовтня. Зокрема, і через карантин вихідного дня.

“В окремих громадах уже відбулись повторні голосування 8 листопада і по динаміці ми бачимо, що кількість виборців зменшується” – зазначив Сергій Постівий.

25-го жовтня на місцевих виборах у Херсонській області з більш ніж 800 000 виборців своє право голосу використали трохи більше 32% виборців.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ