Підтримати нас

Вудка-поплавчанка, свіже повітря та гарний настрій: березнева риболовля у розпалі

Автор статті
23 березня 2020 14:53
860
Поширити:

Щовечора на набережну біля Вічного вогню, яку в народі називають «арестантка», приходить близько ста рибалок з вудками-поплавчанками і ловлять на  опариша.

Рибальство - це своєрідний дзен: і спорт, і відпочинок, і азарт.

Олексій, молодий рибалка зі стажем розповідає:

- Зараз тут багато риби, тут глибоко,  є зимувальна яма. Інколи клює густиря, а кому пощастить - той може і товстолобика витягти.      

Сьогодні вітряно, тому рибалок не так багато, як зазвичай, вийшли найбільші відчайдухи.

Рибалки запевняють, що весняно-літньої заборони на вилов не порушують і суворо дотримуються правил – ловлять тільки з берега (посеред річки на човні заборонено), і тільки вудками, сіток не ставлять та добувають не більше 3 кг в одні руки.

Жінки теж обожнюють риболовлю.

Місцевий рибалка Данило пояснює:

- Для нас це передусім хобі, 2 години нірвани після роботи. Ми знаємо, коли зупинитися — природу треба поважати. Але тут зустрічаються справжні порушники, які приходять сюди на судака. Цю рибу можна вполювати тільки, коли вона досягає 40 см у довжину. Але браконьєрам байдуже – вони наловлять цілу купу малюків і тікають. Також деякі використовують варварські методи   – гачать її у товщі води, закидають туди порожній гачок, інколи навіть потрійний, і тягнуть його. Гачки випадково чіпляють рибу за живіт, за спину, за хвіст – часто риба виривається і гине від ран. Від такої «рибалки» шкода величезна. Зараз вода прогрівається, товстолоб почне виходити із зимівлі і пливти геть. Товстолоба теж будуть так смикати. Рибоохоронний патруль знає про це, але ми жодного разу його тут не бачили, – нарікає херсонець.

- Але ми так не робимо. – наголошує друг Данила Артем. - Для нас головне задоволення,  а якщо на гачок потрапляє маленька рибка, ми її відпускаємо – хай собі росте.

Нагадаємо, дозволено:

-любительська ловля на один гачок або спінінг у населених пунктах, поза межами нерестилищ.

Заборонено:

- на ріках Дніпро, Інгулець (її притоках) з 10 квітня по 15 червня;

- на Дніпровському лимані з 5 квітня по 5 червня;

- на інших водоймах з 1 квітня по 30 червня.

За незаконний вилов риби настає як адміністративна (переважно штрафи), так і кримінальна відповідальність. За незначне порушення правил рибальства передбачено попередження або штраф від 34 до 170 грн, на посадових осіб від 170 до 510 грн; за грубе порушення правил рибальства (вогнепальна зброя, вибухові або отруйні речовини, інші заборонені знаряддя лову) штраф коливатиметься від 340 до 680 грн з конфіскацією знарядь лову, відповідно посадовці платитимуть більше за скоєне – 580-850 грн також із конфіскацією; за грубі порушення настає кримінальна відповідальність – штраф 3400-6800 грн або позбавлення волі на строк до 3 років з вилученням знарядь і засобів лову, човна та здобичі

   

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ