Підтримати нас

Врожай наступного року може скоротитись на 40%

Vgoru
Автор статті
10 червня 2022 09:58
708
Поширити:

Урожай наступного року в Україні може скоротитися на 40% через російське вторгнення, що триває, заявив у четвер CNN заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

“Ми втратили 25% орних земель. Ми очікуємо, що врожай буде приблизно на 35% меншим, ніж у попередні роки, тобто приблизно на 30 млн тонн менше, на 35-40% менше, майже половина врожаю минулого року”, – сказав Висоцький.

Заступник міністра також повідомив, що приблизно 500 000 тонн зерна було вкрадено росією на територіях, контрольованих російськими військами.

У середу міністр закордонних справ росії сергій лавров заявив, що питання, пов’язані з експортом зерна з України, “можуть бути вирішені, але Україні необхідно розмінувати акваторію для забезпечення безпечного проходу суден”.

Висоцький заявив, що слова лаврова не відповідають дійсності.

“Це не правда. Проблема у російських військових кораблях, справа не в Україні. Поки вони не дозволяють безпечно реально заходити та виходити з українських портів цивільним судам”, — сказав він, зазначивши, що доти, доки Україна не отримає гарантії безпеки з боку міжнародних партнерів, “ми не можемо говорити про перепустку цих кораблів”.

Він додав, що міни можна знешкодити швидко, але для цього необхідно припинити війну.

“Якщо ми отримаємо перемогу і війна буде припинена, звичайно, ми зможемо досить швидко очистити (морську акваторію від мін, - ред.)”, — зауважив він, додавши, що фізично процес не складний, але залежить від інших перешкод, у тому числі від війни, що триває.

“Україна готова виконувати всі зобов’язання, щоб постачати необхідні харчі для міжнародної продовольчої безпеки. Так що суть ясна: росія має зупинити війну”, — підкреслив чиновник.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ