Підтримати нас

Волонтери розкуповують зброю і вчаться стріляти

Автор статті
03 лютого 2022 10:25
1,025
Поширити:

Лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький  на одному з телеканалів   прокоментував створення в Україні територіальної оборони. Мовляв, у нас стверджують, що створили таку оборону за прикладами Швейцарії та Естонії. Але там після курсу молодого бійця людина тримає зброю вдома, – сказав Білецький. Отже, він вважає, створена владою система територіальної оборони - бутафорська, бо приналежні до неї люди не мають зброї.

Нагадаємо, З 1 січня нинішнього року почав працювати Закон України «Про основи національного спротиву». Його влада ніби збиралася створити  за прикладами Швейцарії та Естонії. Однак результат виявився далеким від закордонних зразків. Бо армія, скажімо, в тій же Швейцарії  створена на зовсім інших засадах.

Всіх чоловіків цієї країни, що мають певні фізичні стандарти, з 20 до 34 років призивають на військову або альтернативну службу. Вона триває 18-21 тиждень, а потім усі мають проходити щорічну перепідготовку. І військовозобов'язані після служби зберігають зброю вдома. Головним поясненням такої організації є можливість оперативної мобілізації – за 24-48 годин.

Тривожні повідомлення про зосередження російських військ на наших кордонах спонукали багатьох наших громадян подбати про особистий внесок в оборону. Звісно, вони теж беруть за зразок приклади тих же Швейцарії та Естонії.Тож цілком логічно, що це одразу викликало сплеск у торгівлі зброєю. 

«Продажі суттєво зросли за всіма дозволеними видами й калібрами зброї, - розповів «Апострофу» експерт ринку зброї на умовах анонімності. - Підвищений попит виник навіть на мисливські варіанти таких застарілих видів стрілецької зброї, як «мосінка» (гвинтівка Мосіна-Нагана, яка була на озброєнні російської армії ще з 1891 року) та СГД (снайперська гвинтівка Драгунова, прийнята на озброєння в 1963 році). Сьогодні попит на всі види вогнепальної зброї перевищує звичайний рівень на десятки процентів. А за деякими видами - і в декілька разів. Значне пожвавлення спостерігається і на вторинному ринку зброї». 

Експерти констатують, що й посилено розкуповують набої. Так, у магазинах, що торгують зброєю, вже намітилася нестача патронів. Можна придбати лише найдорожчі боєприпаси -  50-80 гривень за один. Також зріс попит на послуги тирів, де теж треба ставати в чергу.

«Черги зросли в середньому на 30%, - стверджує експерт. – А в деяких тирах люди записуються на місяць вперед». 

Отже, українці не чекаючи досконалих кроків і рішень влади,   самі дбають про те, з чим зустрічатимуть ворога. І тому є чимало прикладів, що надихають. Як, приміром, в Одесі:

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ