Підтримати нас

Володимир Миколаєнко взяв участь у ІІ Європейському Конгресі місцевого самоврядування

Автор статті
07 квітня 2016 09:30
680
Поширити:

5-6 квітня у Кракові проходив ІІ Європейський Конгрес місцевого самоврядування. Протягом двох днів близько 1500 гостей з різних країн дискутували про виклики, які стоять перед місцевими громадами.

"Я сподіваюся, що завдяки цій зустрічі ми визначимо нові цілі, і покажемо, що вміємо працювати на благо наших маленьких і великих громад", – привітала гостей Ельжбета Котерба, заступник міського голови Кракова.

В рамках Конгресу учасники мали змогу взяти участь та заслухати близько 100 дискусій, звітів, панелей, майстер-класів, лекцій і презентацій. Тематика стосувалася 7 основних питань: фінансів, економіки, суспільства, інновацій, довкілля, розвитку і економічного самоврядування.

Представники міст Європейського союзу впевнені, що в часи політичних криз на національному та наднаціональному рівнях, майбутнє управління полягає у посиленні ролі місцевого самоврядування. Два спеціальні круглі столи Конгресу були присвячені економічному розвитку громад і їх ревіталізації, обговоренню успшних прикладів співпраці центральної та місцевої влади задля розвитку економіки.

На фото-заступник міського голови Кракова Ельжбета Котерба.

Конгрес є одним з найбільших європейських заходів, в рамках якого мають змогу поспілкуватися і поділитися досвідом учасники з різних країн. Серед учасників 12 маршалів воєводств, 30 мерів польських міст, 8 міністрів чи заступників міністрів Польщі. Також участь взяли представники влади європейських міст, у тому числі Парижа, Будапешта, Софії, Києва, Франкфурта, Ліверпуля, Ліона, Страсбурга, Бордо, Констанци, Бергена та Львова, Херсона та багатьох невеличких міст і селищ. Організатором II Європейського Конгресу місцевого самоврядування другий рік поспіль виступає Фундація "Інститут Східних Досліджень", а основним партнером заходу є місто Краків.

Міський голова Херсона Волоимир Миколаєнко був запрошений на Конгрес і разом з польськими колегами взяв участь у дискусії “Фінансовий аудит у місцевому самоврядуванні”. Учасники обговорення порівнювали досвід Польщі та України у контролі за використанням бюджетних коштів.

“Представники місцевого самоврядування Польщі мають такі самі проблеми, як і ми в Україні – надмірний фінансовий контроль з боку держави часто обмежує місцеве самоврядування у його діях. Наприклад, ще донедавна польські міста не мали змоги фінансувати будь-які програми, що пов’язані з регулюванням чисельності безпритульних тварин, на це йшли кошти лише з державного бюджету. Зараз вони навпаки дозволили місцевій владі самій вирішувати ці питання,” – ділиться враженнями Володимир Миколаєнко. “Як зазначають представники польських міст, їх основною проблемою у питаннях контролю за коштами є недостатньо ретельне планування місцевих бюджетів. Будь-яку необхідність вносити зміни до бюджету ті вони вважають ознакою своїх помилок. Визнаю, що ми теж вносимо багато змін до міського бюджету протягом року, отже нам теж потрібно більш ретельно планувати свої доходи і видатки”.

“Ми з європейськими колегами погодились в тому, що на зміну державним перевіркам використання коштів місцевою владою має приходити громадський контроль – ніколи в столиці не знатимуть краще за місцевих людей, куди потрібно чи непотрібно витрачати кошти місцевого бюджету. Заохочувати громадян долучатись до контролю за використанням бюджета – це однозначне завдання місцевого самоврядування,” – додає міський голова.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ