Підтримати нас

Вірина піч і старовинна випічка в сучасному селі

Автор статті
22 червня 2020 13:30
1,389
Поширити:

Справжня українська піч, випічка за бабусиними рецептами, неймовірний смак та аромат далекого дитинства – втілити у життя свою давню мрію вирішила жителька селища Приозерне, що поблизу Херсона, Віра Урсова. У неї в гостях побувала Олександра Опрова.

Карантин вніс свої корективи у життя чи не кожної родини. Когось відправили у відпустку за свій рахунок, хтось взагалі втратив роботу, багатьом довелося жити в режимі жорсткої економії, а дехто не знав куди себе подіти через надлишок вільного часу. Віра Урсова сприйняла вимушену перерву в роботі як можливість втілити у життя давню мрію – зайнятися випічкою. І не просто випічкою, а відродженням давніх традицій власної родини. До свого захоплення залучила і куму Анну, яка є її найближчою подругою.

Віра мешкає у селищі Приозерному, в мальовничому місці з видом на Біле озеро. У спадок від хрещеної матері їй дісталася невеличка садиба та хата, а в ній – стара українська піч. Разом з чоловіком вони приводили тут все до ладу, перебудовували оселю, проте піч Віра викинути не дозволила, в надії колись дати їй друге життя. Коли ж надумала реалізувати свій план виявилося, що стара піч віджила своє, тож довелося будувати нову.

Відео 1.

00.03 В нас стояла стара кухня…..  00.12 і поставили нову + 00.30 у мами моєї тоже була…. 00.36 од мами

Після цього запаслися дровами, борошном, дріжджами та іншими інгредієнтами – і за роботу.

Підйом о пів на п’яту, коли ще тільки світає, а літній ранок дихає прохолодою. В цей час господиня ставить опару: «Ми печемо хоча й за старими рецептами, проте на дріжджах. Бабуся взагалі пекла на заквасці, проте щоб її зробити потрібно десь тиждень «погратися». В перспективі обов’язково і я так буду робити», - говорить Віра.

Відео 1

2.42 На заквасці у нас…. 3.54 … домішать і поставить

Тісто вимішує Вірина кума, яка просто не змогла залишитися осторонь захоплення подруги, тож випікають одразу на дві сім’ї. В процесі роботи Анна згадує, як народилася ідея випікати у печі:

Відео 2

00.04 В нас є така традиція…  01.01 … борщ з пампушками

В асортименті – хліб, пампушки, рулети з маком, коржики з начинкою: згущеним молоком та повидлом – всі ці ласощі найбільше полюбляють обидві родини. В рецепті жодних розрихлювачів та консервантів, лише борошно, дріжджі, вода, сіль, яйця, маргарин, в залежності від виробу.

Незмінною помічницею є довжелезна кочерга, з допомогою її ставлять у піч та дістають випічку. Жінки говорять, що ця кочерга дуже стара, вже давно немає серед живих і коваля, який її викував, а його виріб досі служить.

Вже за годину все подвір’я заповнює дух свіжої випічки, змішується з ароматом квітів, яких так багато у Віриному садку, пахощами озерної води та різнотрав’я херсонських плавнів. Господиню радісно вітає домашня улюблениця, німецька вівчарка Нюра  в надїї також отримати «гостинчик». У гості заходить сусідка. Жінки сідають чаювати в оповитому зеленню дворі і, здається, ніяких проблем в цьому світі не існує, ні хвороб, ні карантинів, ні політики. Є тільки Воно, таке просте та невибагливе, людське Щастя.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ