Підтримати нас

ВІЛ-інфекція: які симптоми, лікування та де пройти тест у Херсоні

Vgoru
Автор статті
15 липня 2021 16:30
1,179
Поширити:

Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ. Хоч це захворювання і невиліковне, з ним можна повноцінно жити, якщо його вчасно виявити та почати приймати антиретровірусну терапію.

“Вгору” пояснює, що таке ВІЛ, які симптоми цієї інфекції та, де зробити безкоштовне тестування у Херсоні. 

Що таке ВІЛ-інфекція?

Це захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Хвороба характеризується прогресивною дисфункцією імунної, нервової, лімфатичної та інших  систем організму. 

ВІЛ - невиліковна хвороба, яка має тривалий хронічний перебіг і, якщо хворий не прийматиме потрібні препарати, то може померти. 

Які симптоми ВІЛ?

Перші симптоми ВІЛ такі: 

  • швидка втомлюваність;
  • лихоманка і температура;
  • збільшення лімфовузлів на шиї;
  • підвищена пітливість, особливо у жінок;
  • висипи і сухість шкіри;
  • герпес.

Однак фахівці зазначають, що через деякий час симптоми можуть зникнути.

Як передається ВІЛ? 

ВІЛ передається через кров. При потраплянні крові чи інших біологічних рідин, що містять кров - сперми, виділень з піхви, грудного молока від  ВІЛ-інфікованої особи здорова людина має ризик захворіти. 

Доволі часто люди інфікуються ВІЛ при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами та голками, якими користувались інші особи. 

Як не передається ВІЛ? 

ВІЛ не передається побутовим шляхом:

  • при дотиках, рукостисканні, обіймах; 
  • через поцілунки; 
  • при спільному проживанні в одній квартирі; 
  • через посуд; 
  • через їжу; 
  • через постільну білизну, іграшки; 
  • через повітря (зокрема при чханні та кашлі); 
  • у басейні та сауні; 
  • через поручні, дверні ручки, крани, унітази; 
  • через спортивне знаряддя; 
  • при укусах комах або тварин.   

Як виявити ВІЛ?

ВІЛ неможливо визначити за зовнішнім виглядом. Фахівці стверджують, що кожна друга ВІЛ-інфікована людина не здогадується про свою хворобу. 

Виявити ВІЛ-інфекцію можна лише за допомогою спеціального аналізу крові. Така процедура тестування швидка і безкоштовна. Результат експрес-тесту на ВІЛ буде готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин — підготовка й забір крові з пальця, 10 — очікування результату. 

Щоб пройти тестування на ВІЛ, зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта, до кабінету «Довіра» або до громадських організацій, що займаються боротьбою з ВІЛ/СНІДом.

Що означають результати тесту?

Результати аналізу можуть бути позитивними (ВІЛ-позитивний статус, що означає наявність вірусу імунодефіциту в організмі) або негативними (ВІЛ-негативний статус, антитіл до ВІЛ не виявлено). 

Однак навіть при негативному статусі варто пам’ятати про «період вікна». Це  час з моменту інфікування до можливості виявити вірус, який становить 3-6 місяців. Тому лікарі рекомендують зробити повторний аналіз через 3 і 6 місяців після можливого зараження.

Як вилікувати ВІЛ?

Вилікувати ВІЛ повністю неможливо. Однак сучасна антиретровірусна терапія гарантує повноцінне та здорове життя усім людям, які мають ВІЛ. Цей вид лікування необхідно приймати пожиттєво, не перериваючи, дотримуючись часу та дозування препаратів, що пригнічують розмноження ВІЛ в організмі та відновлюють функції імунної системи. Згодом кількість ВІЛ-інфекції в організмі зменшується настільки, що навіть тестування не виявляє вірусу. Якщо такий рівень вірусу зберігатиметься 6 місяців, то людина не може заразити інших.

Завдяки такій АРТ-терапії люди з ВІЛ створюють сім’ї, народжують здорових дітей, роблять кар’єру і живуть повноцінним життям. Лікування ВІЛ – безкоштовне. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, станом на 01.11.2020 року АРТ-терапію отримують більше ніж 120 тисяч людей.

Де можна пройти тестування?

У Херсоні є мережа пунктів в окремих кабінетах “Довіри”, а також інші пункти тестування, розташовані в районних шкірних-венерологічних диспансерах. Звернутися туди можна завжди, це все цілком конфіденційно. Ось перелік лікарень та пунктів, де можна зробити безкоштовні тести: 

  • Обласний центр профілактики та боротьби зі СНІД за адресою проїзд Береговий, 3. Також можна звернутися до них за телефоном: 0552-27-36-91, 0552-27-79-51.

  • Обласний шкірно-венерологічний диспансер, де є анонімний кабінет. Його адреса - Горького, 39. 

Також тест можна зробити у лікарні імені Лучанського, що розташована за адресою вул. Кримська 138 та в лікарні імені Тропіних на вулиці Комарова 2. 

Кабінет “Довіри” є в міській клінічній лікарні, що розташована за адресою проспект Ушакова 22/1. 

Деякі обласні диспансери також мають кабінети “Довіри”, їх можна знайти у Херсоні за адресою Миколаївське шосе 82, та на вулиці Рози Люксембург 8.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ