Підтримати нас

Війна за фіскальний чек: небажання вийти “з тіні” чи знищення малого бізнесу?

Автор статті
22 лютого 2022 13:00
867
Поширити:

Зима 2021-2022 років в Україні проходить під акомпанемент безперервних повідомлень ЗМІ щодо можливості повномасштабного військового вторгнення до країни. Безумовно, на сьогодні це найгарячіша повістка. Проте так само регулярно в цей час відбуваються події, які висвітлюються у медіа не дуже активно. Тим часом вони стосуються мільйонів українців і відіграють важливу роль у внутрішній політиці держави.

Мається на увазі протестний рух Save-ФОП, який спрямований на зміну нової системи фіскалізації малого бізнесу.

Підприємці проти поліції: сутички з пораненими

Основні дії, як завжди, розгортаються в центрі Києва. Так, 25 січня 2022 року багатотисячний натовп мітингувальників спробував прорвати поліцейську огорожу і проникнути на територію Верховної Ради, що охороняється. Відбулися масові сутички. У Нацполіції заявили, що в ході зіткнень 18 поліцейських та троє протестувальників отримали травми різного ступеня. Деякі учасники протестів (точну кількість правоохоронці не назвали) були затримані та доставлені до Печерського відділення поліції столиці.

У спільноті Save-ФОП у Фейсбуці, своєю чергою, ці відомості спростували, заявивши, що затримали нібито близько 100 підприємців, до яких не пускали адвокатів. А одна людина, за даними протестантів, була навіть вбита (пізніше ця інформація не підтвердилася).

Аналогічні події повторилися у Києві 17 лютого. Як повідомляло видання РБК-Україна, протестувальники  намагалися підійти ближче до будівлі Ради, але правоохоронці почали їх відтісняти. Відбулися сутички. Демонстранти кидали у силовиків транспаранти. Після цього мітингувальники заблокували вулицю Грушевського.

Відкрито кримінальні справи за ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство) та ч. 2 ст. 345 КК України (загроза чи насильство щодо працівника правоохоронного органу).

ФОПи кажуть “ні!” системі PRO

Протестні настрої серед представників малого бізнесу розвивалися з літа 2020 року, коли стало відомо, що уряд за підтримки низки нардепів розробляє новий порядок оподаткування. А з 1 січня 2022 року нововведення набули чинності, що призвело до чергової ескалації конфлікту.

Відтепер продавець при транзакції зобов'язаний видати покупцеві фіскальний чек, після чого про операцію буде відомо податківцям, а податки відповідно будуть сплачені. Ця процедура неможлива без обов'язкового встановлення касових апаратів, яких до останнього моменту багато ФОПів (фізичних осіб-підприємців) не використовували.

Торговці вважають, що для них придбання касових апаратів, забезпечення їх спеціальним програмним забезпеченням, ускладнення податкової звітності можуть стати просто непідйомними. Крім того, це має неминуче вплинути на вартість товарів та послуг, які збільшаться в ціні.

“Білий товар” і сплачені податки

Проте головний ідеолог “фіскалізації” ФОПів, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев вважає, що всі ці аргументи – маніпуляція.

“Фіскальний чек – це гарантія покупцю мати можливість повернути товар, а державному бюджету – отримати гроші. Споживач отримує білий товар, з якого сплачені податки – податки на вчителів, на медиків, військових. Тому я закликаю всіх вимагати фіскальний чек", - повідомляє Гетьманцев на своєму телеграм-каналі.

Раніше парламентарій стверджував, що на початок 2022 року фізичні особи-підприємці зареєстрували вже понад 200 тисяч реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів) та програмних РРО.

Напруга, яка виникла через впровадження нової системи, може бути певною мірою знижена завдяки відстроченню та зменшенню штрафів. Передбачається, для тих, хто встигне встановити PRO до 1 березня поточного року, штраф зменшують вдесятеро. Інші ж “відгребуть” на повну.

Зазначимо, що, згідно із законом, деякі категорії торговців мають право не встановлювати касові апарати та систему PRO. Це ФОПи 1-ї групи - підприємці, які не мають найманих працівників та здійснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках, а також ті, що працюють за моделлю бізнесу B2B (бізнес для бізнесу).

…Тим часом стало відомо, що 21 лютого Печерський суд міста Києва відхилив вимогу прокуратури про утримання під вартою активістів руху save-ФОП, затриманих поліцією внаслідок зіткнень. Лідери руху (у якому, до речі, чимало херсонців) заявляють, що в будь-якому разі продовжать свої акції, допоки влада не спростить систему оподаткування ФОПів аж до стану, який був до 1 січня.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ