Підтримати нас

"Видно, що реформи впроваджуються швидко" - голова Світового конгресу українців

Автор статті
03 листопада 2019 14:33
680
Поширити:

Разом з делегацією з Канади і канадськими бізнесменами президент Світового конгресу українців Павло Ґрод прибув на інвестиційний форум RE: think до Маріуполя .

"Сьогодні" поговорили з ним про результати форуму в Маріуполі, а також про стратегію повернення українців з-за кордону.

- Ви вперше побували на прифронтовій території? Які враження у Вас від перебування, чи бували ви в Маріуполі раніше? Де ще були?

- Я вперше побував в Маріуполі у 2014 році, але цього разу, коли я відвідав місто, цікаво порівнювати. Є різниця. Сам Маріуполь, я б сказав, добре розвивається. У місто, як я бачу, йдуть інвестиції. І з задоволенням відзначаю, що настрої громадян Маріуполя – проукраїнські.

Як я чув від громадських активістів, є велика потреба у підтримці в багатьох сферах – в соціальному забезпеченні, культурних питаннях; я думаю, в цьому світова діаспора повинна зіграти велику роль, ми будемо над цим працювати. А на передовій я був у Широкіно. Ми мали можливість побачити, наскільки там знищено саме село, як там постраждали люди, але позитив у тому, що на нашому боці розмінували ці території, і на полях активно працюють фермери, вирощують урожай. Є великі плюси у порівнянні з тим, що я бачив 4-5 років тому.

- Про що вдалося домовитися на форумі? Наскільки Україна приваблива для міжнародних інвесторів?

- Є великий інтерес: видно, що реформи впроваджуються у швидкому темпі. Але багато хто вичікує, маючи бажання поспостерігати за першими 6-ма місяцями роботи нового парламенту, зрозуміти, що дійсно означають нові закони. Є позитивний настрій, але багато хто хоче побачити результати нових законів.

- По відновленню Донбасу: у що готові вкладати інвестори? В дороги, інфраструктуру? Може Ви домовилися про щось конкретне?

- Були підписані 13, по-моєму, меморандумів щодо інвестування в ці території, там є великий потенціал, там є люди, там є заводи. Важливо, щоб інвестори відчули, що є готовність до миру з обох сторін.

- Ми знаємо, що головними інвесторами залишаються українці, які виїхали за межі України, які є діаспорою.

- Ось і варто формувати можливості, щоб вони інвестували, а не лише надсилали гроші сім'ям, щоб інвестували і в бізнес. Ми повинні подумати, як їх задіяти. Я бачив цифри Міжнародної організації міграції. Вони опублікували статистику, що минулого року 11 мільярдів доларів прийшли в Україну від трудової міграції. Це величезні гроші.

- Як заохочувати українців до цього, які Ви бачите шляхи? Може, подвійне громадянство? Що ще?

- Світовий Конгрес Українців разом з президентом пропрацювали стратегію з повернення українців. І повернення означає не лише те, що вони залишають свою країну і повертаються в Україну на постійне місце перебування. Це – один варіант. А другий варіант – щоб вони приїжджали і займалися бізнесом в Україні; для цього, ми вважаємо, потрібно, щоб Україна дозволила іноземцям, зокрема, закордонним українцям, отримувати українське громадянство. Ми враховуємо пропозиції до закону, в тому числі і питання безпеки, тому що вони для нас важливі. Щоб не було загрози безпеки українцям з подвійним громадянством. Друге – ми хочемо покращити закон про закордонних українців. Вони хочуть мати тут бізнес або, можливо, навіть відкрити тут банківський рахунок. Ми повинні пропрацювати закони про трудову міграцію і про те, як Україна повинна підтримати трудових мігрантів. І четвертий блок законів, над яким ми працюємо з президентом і урядом, стосується виборчого закону, щоб закордонним українцям було легше голосувати.

- Ви говорили про це і з президентом і прем'єр-міністром? Яка позиція української влади з цього приводу?

- Вони дуже відкриті до всіх цих питань. Першорядний наш пріоритет – це питання громадянства для закордонних українців, потім вже трудове і виборче законодавство. Ми хочемо, щоб українці в світі відчували себе невід'ємною частиною України, тому що всі ми українці, де б ми не жили.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ