Підтримати нас

Вечір усіх святих

Автор статті
31 жовтня 2021 07:30
854
Поширити:

Традиція відзначати Хелловін – Вечір усіх святих – в Україні встановилася відносно недавно, але вже встигла стати дуже популярною у багатьох громадян.

Як припускають вчені, прообраз Хелловіна зародився з появою кельтського язичницького свята Самайн, святкування якого відзначалося в ніч перед 31 жовтня.

Опис цього свята з'являється у староірландській літературі, починаючи з X століття.

Активно Хелловін почали відзначати вже в XIX столітті, перш за все, у Канаді та США. Після цього святкування поширилося практично по всьому світу, а у двадцять першому столітті стало однією з найочікуваніших карнавальних подій року.

До речі, попри те, що символом Хелловіну здавна вважається гарбуз, насправді свято присвячене закінченню збору врожаю яблук. Відповідно, святковий стіл на Хелловін повинен складатися в основному з "яблучних" страв. Спеціально до урочистостей готують яблучну карамель, яблука в сиропі (іноді з додаванням горіхів), яблучні іриски.

Також зазначимо, що в країнах, де проживають кельтські народи (Ірландія, Шотландія, Уельс у Великій Британії), Хелловін досі носить релігійний характер, тоді як в інших країнах це не більше, ніж яскраве святкове шоу. А в Японії, наприклад, останнім часом Хелловін став настільки масовим, що супроводжується багатотисячними маршами, що завдає чимало клопоту місцевій владі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ