Підтримати нас

В ЄС вражені інтенсивністю реформ в Україні

Автор статті
15 грудня 2019 10:15
690
Поширити:

Євросоюз опублікував звіт стосовно співпраці з Україною, високо оцінивши той факт, що цього року Україна ухвалила важливі закони та зміцнила інституції, проте водночас наголосивши, що подальша робота над покращенням бізнесового та інвестиційного клімату є необхідною.

«Угода про асоціацію продовжує зближувати ЄС та Україну. Завдяки економічній частині цієї угоди ЄС став головним торговим партнером України. Відколи ЄС запровадив безвізовий режим для українських громадян два роки тому, українці здійснили 3 млн безвізових поїздок», – зазначив Жозеп Боррель, Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики.

«Найбільше вражає те, що Україна здійснює такі реформи тоді, як її незалежність, територіальна цілісність та суверенітет під загрозою. Україна може розраховувати на підтримку ЄС», – наголосив він.

Звіт розглядає період від листопада 2018 року до листопада 2019-го і охоплює цілу низку галузей, в яких відбулися зміни, або навпаки – не відбулися, хоча вони кричуще необхідні.

Боротьба проти корупції. Вищий антикорупційний суд розпочав роботу 5 вересня. Його діяльність є особливо важливою, адже жодного високопосадовця ще не було засуджено за корупцію, йдеться в звіті. Незаконне збагачення було повторно криміналізоване. Закони про перезапуск НАЗК та захист викривачів були прийняті. Кримінальне переслідування винних у афері з ПриватБанком має бути завершено.

Енергетика. Анбандлінг «Нафтогазу» має завершитись до кінця 2019 року. Водночас, втілення реформи енергетики і досі залишається складним питанням через чинну олігопольну структуру ринку. Розпочав свою діяльність Фонд енергоефективності, створений за підтримки ЄС із залученням 104 млн євро з бюджету ЄС.

Обсяг торгівлі між Україною та Євросоюзом продовжив зростати. ЄС зберігає свою позицію головного ринку для українського експорту. Українська економіка продовжує зростати, а фінансовий та банківський сектори стабілізувалися. Водночас потрібно надалі покращувати бізнес-клімат та стимулювати інвесторів, в тому числі забезпечити верховенство права та боротьбу проти корупції. Рівень життя населення також має зрости.

Економічні та секторальні реформи тривають. Є значні досягнення у законодавстві стосовно бюджетної політики, митниці, дерегуляції ринку, державних закупівель, освіти та охорони здоров’я (хоча тут прогрес був повільнішим). У сфері захисту прав інтелектуальної власності реформи і досі обмежені.

Як зазначається в доповіді, з 2014 року Євросоюз надав пакет підтримки у більш ніж 15 млрд євро у грантах та позиках для підтримки реформ в Україні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ