Підтримати нас

В Україні запрацювала електронна система пенсій: як розібратися у нових правилах

Автор статті
18 серпня 2019 06:02
988
Поширити:

Новий ресурс виявився нескладним і зручним.

Онлайн-сервіс Е-пенсія запустив Пенсійний фонд України на початку серпня. Тепер не тільки пенсіонери, але й ті, хто планують отримувати пенсію в майбутньому, можуть зареєструватися за допомогою нескладної процедури.

Сума майбутньої пенсії взаємопов'язана з тим, яку людина отримувала зарплату, і який має страховий стаж. За допомогою нової системи ПФ можна перевірити, чи платив ваш роботодавець пенсійні відрахування. Читайте інструкцію, як скористатися новим сервісом.

1. Як отримати електронний цифровий підпис

У першу чергу потрібно пройти реєстрацію в "Особистому кабінеті" на сайт ПФ. Для цього обов'язково потрібна електронна цифрова підпис (ЕЦП).

Полуить ключ електронного цифрового підпису не складно. Вона діє так само, як і звичайна, і володіє юридичною силою. Якщо у вас поки немає електронних документів, ви не пенсіонер і не володієте підприємством, то підпис можна отримати у центрі сертифікації ключів. 

Його також можна отримати в податковій службі - ключ вам перекине співробітник на будь-який знімний носій (флешку). Отримати ключ можна в "Особистих кабінетах" на сайтах Приватбанку або Укрсиббанку. Ми будемо отримувати ключ в Privat24. Це займе не більше 5 хвилин.

2. Як отримати ключ онлайн

У Privat24 заходимо в меню "Всі послуги - Бізнес - Електронний цифровий підпис - Завантажити сертифікат".

Необхідно буде перевірити персональні дані. Якщо все в порядку, виберіть, куди зберегти ключ, і придумайте пароль. Банк запросить підтвердження, і ви отримаєте свій ключ.

3. Як перевірити стаж і роботодавця

В електронну пенсійну систему можна увійти 4 способами.

  1. За логіном і паролем для вже пройшли реєстрацію на сайті ПФ і має електронний підпис;
  2. За електронною пенсійному посвідченню: для тих пенсіонерів, у кого є електронні документи;
  3. За токена - у разі, якщо ключ на інформаційному носії;
  4. За цифрового підпису.

Спробуємо останній варіант.

Потрібно вказати свій дохід як фізособи і вибрати центр сертифікації у списку запропонованих. Вибираємо наш акредитований центр сертифікації ключів КБ ПриватБанк. Подгружаем файл ключа, вводимо пароль від нього, закінчуємо реєстрацію, і ми можемо зайти в систему.

Тепер можна буде встановити логін і пароль через налаштування, їх буде достатньо для входу на сайт.

На головній сторінці буде показано загальний страховий стаж, він грає найважливішу роль під час призначення пенсії. Цей стаж враховує, скільки і яку суму роботодавець платив за працівника до ПФ.

Зараз, щоб можна було вийти на пенсію в 60 років, страховий стаж повинен бути не менше повних 26 років.

Так як Е-пенсія поки розраховує страховий стаж з 2006 року, потрібно буде звернути в Техпідтримку ПФ за пізнішими даними.

На головній сторінці сайту можна подивитися, коли роботодавець сплачував страхові внески, чи немає порушень.

Через фільтр "моя заробітна плата" в особистому кабінеті можна побачити свій щомісячний дохід. Тут відображаються всі організації, які платили податки з ваших офіційних виплат в якості особистого доходу. Витяг цієї інформації можна скачати одним загальним документів.

Фільтр "мій страховий стаж" дозволяє побачити, скільки страхових днів було нараховано за всю роботу.

З допомогою Е-пенсії можна оформити заяву на отримання пенсії, перерахунок, переведення з одного виду пенсії на інший, припинення виплати у зв'язку з переїздом закордон. Для всіх заяв знадобляться копії документів, які завірені електронним підписом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ