Підтримати нас

В Херсоні затвердили реєстр проектів до «Громадського бюджету»

Автор статті
21 серпня 2019 04:38
821
Поширити:

Вже незабаром херсонці зможуть обрати найкращі проекти громадського бюджету – є за кого голосувати. 

Днями у Херсонській міській раді відбулося засідання координаційного комітету з питань громадського бюджету, на якому затверджували перелік проектів, поданих на конкурс. Оскільки був кворум (20 учасників засідання, серед яких депутати міськради, представники громадських організацій та голови ОСББ), тож одразу приступили до голосування з питань порядку денного.

Учасники засідання одноголосно обрали секретарем Юлію Петриченко. Наразі вона є завідувачем сектору з правових питань відділу кадрів Управління освіти Херсонської міської ради. Інших кандидатур у присутніх не було.

Загалом на конкурс подано 77 проектів, але 2 з них відкликано самими авторами ще задовго до засідання координаційного комітету (№5 «Смачна територія дитинства» модернізація харчоблоку дитсадка та №23 «Сонячне містечко» проект членів громади ). Отже, на розгляд комітету потрапило 75 проектів - з них 68 мали позитивну оцінку експертів, а решта 7 - негативні експертні висновки.      

 Взагалі майже всі проекти першого громадського бюджету для Херсона не справили гарного враження  ні на депутатів міськради, ані на представників громадських організацій. Учасниця засідання координаційного комітету Олена Кучеренко з прикрістю констатувала:

Більшість проектів стосуються не втілення креативних ідей містян, а проведення ремонтних робіт будівель, тротуарів та проїжджих частин. Левову частину проектів подавали заклади освіти. Якщо будуть внесені зміни в положення громадського бюджету щодо обмеження кількості проектів від навчальних закладів, можливо, в наступному році херсонці отримають більше цікавих творчих пропозицій для покращення умов життя у місті та підвищення його туристичної привабливості. Адже, насамперед, громадський бюджет – це не для ремонтів комунальної власності, а для втілення нових яскравих ідей для міста.

Натомість начальник Управління економічного розвитку Херсонського міськвиконкому Олена Ярига відкидає ці звинувачення:

Так, Управління освіти подало максимальну кількість проектів, бо проекти від освіти найбільш якісно зроблені. Мова йде про бюджетні кошти, тому проекти повинні бути підходящими для фінансування та для звітності. Можна говорити про креатив, але дуже часто ці так звані «креативні» проекти не відповідають вимогам конкурсу.

Але громадські активісти, які виступають проти участі закладів освіти у громадському бюджеті, наполягають, що інші проекти настільки ж якісно сформульовані як і освітні. Але так звані «креативні» проекти просто «губляться» серед величезної кількості проектів від освіти.

Хоча варто зазначити, що загальноосвітня школа №8 пропонувала неординарний проект «Дитячий інклюзивний майданчик «Місто яскравих мрій», який зацікавив багатьох   та не стосувався банального ремонту. Цей проект під сьомим номером, вражає великою кількістю креативних ідей і напрочуд грамотно скомпонований.   

    

Незважаючи на певні протиріччя, за реєстр позитивно оцінених проектів все ж таки проголосували 17 із 20 присутніх учасників засідання.
Автор фото Юлія Данилевська.

Потім учасники засідання перейшли до розгляду негативно оцінених проектів, яких, як це вказано вище, було сім.

У результаті більшість «негативних» проектів отримали статус «позитивних». Наприклад, проект №58 «Мрія кожного» - створення спортивно-дитячого майданчика для дітей та дорослих за адресою проспект 200 років Херсона, 7. Спочатку він отримав негативну оцінку   Департаменту житлово-комунального господарства через те, що ця земельна ділянка відведена під будівництво 9-ти поверхового будинку та паркінгу. Але голова ОСББ «Велика сімка» Тетяна Якименко показала рішення №677 від 28.04.17. року, згідно з яким цю забудову відмінено. В той же час є проект №49 «Час футболу» за цією ж адресою – це облаштування міні-футбольного поля для мікрорайону Північного. Цей проект чомусь потрапив у список позитивно оцінених і про будівництво багатоповерхівки (яке відмінили 2 роки тому) ніхто не згадував. Під час засідання вирішили: до реєстру негативних проект №58 «Мрія кожного» потрапив через технічну помилку. Тому щодо цього проекту було окреме голосування, і більшістю голосів його таки внесли у реєстр позитивно оцінених.

Також змінив свій статус проект №20 «Яскраве дитинство», який передбачає облаштування спортивно-ігрового майданчика для дітей на розі вулиці Миру та Бериславського шосе. Цей проект відхилили через те, що неподалік від цієї зони розташований  центральний тепловий пункт. Але в той же час кілька років тому, незважаючи на аналогічне сусідство з тепловими мережами, там збудували супермаркет АТБ. Крім того, на цій ділянці все одно граються діти, але там стоять лише прості саморобні гойдалки. Тож на засіданні координаційного комітету проголосували, аби проект №20 потрапив до реєстру позитивно оцінених.

Серед негативно оцінених були також проекти 42 і 43 - обидва стосуються мікрорайону Острів. Згідно з проектом №42, планується озеленення пустиря на вулиці Шенгелія, 13 та створення там скверу під назвою «Наш сквер». Приводом для відхилення проекту став колодязь, що розташований неподалік від цієї ділянки. Хоча проект було заздалегідь узгоджено з міськводоканалом. Ще однією перепоною стало те, що рішення створити сквер на місці пустиря не підкріплене землевпорядною документацією. Але депутати присутні на засіданні запевнили, що це питання можна вирішити на сесії міськради. Зокрема, Вікторія Борисевич пообіцяла з місця подати на голосування рішення про надання статусу скверу ділянці на вулиці Шенгелія.

Проект №43 стосується облаштування майданчика для спілкування молодих мам «Острівець» на  вул. Дорофеєва, 2. Наразі там розташована одна гірка і щовечора туди приходять зо три десятки мам з малюками. Хоча там немає ні лавок, ні урн для сміття, натомість росте багато кущів амброзії. За висновком Департаменту житлово-комунального господарства, «дитячий майданчик там не передбачено» через транспортну магістраль неподалік від гірки. Але в проекті якраз прописано облаштувати  огорожу навколо майданчика. Тому за внесення цього проекту до списку позитивно оцінених проголосувала більшість кворуму. 

До «позитивних» увійшов і проект №39 - облаштування пішохідного переходу на Бериславському шосе, 11 з використанням технології «Розумний світлофор». Мешканці району ХБК та 4-го Таврійського мікрорайону щоденно долають перехід між проспектом адмірала Сенявіна і Бериславським шосе. Цей неврегульований перехід відомий великою кількістю збитих пішоходів. Управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв'язку дало негативний експертний висновок цьому проекту, пояснюючи тим, що встановлення світлофора буде приваблювати ще більше людей до небезпечного місця на проїжджій частині. Але серед учасників засідання координаційного комітету було багато водіїв, які добре знали цей відрізок шляху, тому більшість проголосувала «за» включення цього проекту до реєстру позитивних. 

Після обговорення та голосування члени комітету відхилили лише 2 проекти – №21 та №70. 
Автор фото Юлія Данилевська.

Після формування остаточного реєстру позитивно оцінених проектів, а усього їх 73,  члени громади та депутати міськради проголосували за допущення цих проектів до голосування, яке розпочнеться 2 вересня і триватиме 2 тижні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ