Підтримати нас

Український бренд на пів мільярда доларів – Forbes

Vgoru
Автор статті
09 листопада 2022 11:05
425
Поширити:

Forbes порахувати, скільки коштує бренд “український борщ”, який у 2022 році визнаний нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО. Цінова складова склала близько $500 млн на рік. 

Про це йдеться на сайті видання. 

“Проведене Forbes нерепрезентативне опитування свідчить, що читачі видання їдять борщ у середньому 45 разів на рік. Google Trends допомагає визначити, у яких країнах найчастіше цікавляться борщем. Прогнозовано, у лідерах – Україна та сусідні держави. Оцінка включає статистику за найменуваннями борщ, borsch, borshch, borsht, хоча на напис кирилицею припадає понад 95% всіх запитів”, – йдеться в повідомленні. 

У жовтні вартість борщового набору (на 6 порцій) становила 116 грн, а з урахуванням необхідних для подачі страви сметани, сала, житнього хліба та часнику – 184 грн, або 31 грн за порцію. У закладах харчування вартість борщу стартує з 34 грн («Пузата Хата») і сягає 360 грн у Queen Country Club.

Більшість українців споживають борщ удома. Використовуючи останні доступні дані Держстату, можна порахувати, що українські ресторани отримують тільки 2,3% (у містах 3%) усіх витрат на харчування. В інших країнах показник вищий – від 5,5% у Казахстані до 45% у Великій Британії.

У виданні зробили оцінку, що 9% усього борщу у світі споживається в закладах харчування. Це 800 млн порцій на рік. За середньої ціни $3 за порцію це $2,4 млрд, з яких цінова складова географічного бренда – близько $500 млн на рік.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ