Підтримати нас

Українці масово відключаються від централізованого опалення

Автор статті
03 серпня 2021 14:00
905
Поширити:

Початок серпня, стоїть вражаюча спека, і сьогодні мало хто (крім, звичайно, комунальників та чиновників) серйозно замислюється про новий опалювальний сезон.

Але хід часу скасувати не можна, восени настануть холоди. І знову доведеться піклуватися про те, як опалювати житло.

Це питання щороку розбурхує думки українців. Але, судячи з актуальної ситуації, саме у 2021 році проблема теплопостачання, особливо в багатоквартирних будинках, стане особливо гострою.

Передумова - прийдешнє зростання тарифів на теплопостачання одразу на 30-70 відсотків. За цих умов  і споживачі, і місцева влада починають усе частіше замислюватися, чи по кишені їм такі витрати. І все частіше у всій країні проходять кампанії  переходу від централізованого опалення до автономного.

У цьому плані першої "ластівкою" на Херсонщині стала Каховка. Там 13 липня виконком міськради прийняв історичне рішення - до старту нового сезону відключити від  системи централізованого опалення всі багатоповерхівки в північній і східній частинах міста.

До речі, ще у 2014 році в Каховці від централізованого опалення  відключили мікрорайон Светлово.

Причини масової відмови від централізованого опалення, як зазначено вище, починаються з підвищенням тарифів, що веде до істотного скорочення кількості клієнтів у комунальних служб. У результаті система виявляється розбалансованою, а тим громадянам, хто все ще отримує тепло “традиційним” способом, доводиться платити  більше. У тій же Каховці квадратний метр опалювальної площі вже коштує 88 гривень на місяць, тоді як навіть у Києві ця сума не перевищує 30 гривень. Зрозуміло, для людей така цифра просто непідйомна: за квартиру площею трохи понад 40 квадратних метрів треба викладати приблизно 3,6 тисячі гривень на місяць. Не дивно, що борги громадян зростають. Наприклад, на кінець опалювального сезону 2020-2021 КП "Каховкатеплоенерго" заборгувало "Нафтогазу" 15 мільйонів гривень.

Самі люди стверджують:  зараз для того, щоби відмовитися від централізованого опалення на користь автономного, необхідно набагато менше часу, ніж раніше. До цього чиновники вкрай неохоче видавали відповідні дозволи, доводилося цілими днями оббивати пороги, а в інших випадках - навіть давати хабарі. Тепер же оформлення необхідних документів займає хвилини, і дозволи на відмову від "централки" видають буквально пачками.

Зі свого боку, масовий перехід країни від централізованого опалення до автономного, як лякають тепловики й "Нафтогаз", загрожує справжнім колапсом системи теплопостачання. Це, запевняють вони, спричинить перевантаження газо- і електромереж, а це призведе до відключень, аварій та інших бід.

Так це чи ні - сказати важко, адже є припущення - ці "страшилки" постачальники застосовують, щоби не втрачати доходів, а вони й без того скорочуються.

Автономне опалення, як показує практика, - дійсно більш економічна модель, за яку платити потрібно буде як мінімум удвічі менше, ніж за теперішньої моделі. Інша справа, що не кожна сім'я має змогу придбати та налаштувати відповідне обладнання: ціни "кусаються". У такому випадку, що ж робити тим, хто встановити "автономку" не здатний? Доведеться обігріватися індивідуальними засобами: електроприладами, газовими конфорками або ж щільніше закутуватись у теплий одяг.

Додамо на закінчення, що система тепломереж у всій країні перебуває в критичному стані. За розрахунками експертів, на її модернізацію необхідно приблизно 200 мільярдів євро, що, звісно, абсолютно нереально. Між тим, у 2020 році з 18,3 тисяч кілометрів теплотрас відремонтовано було лише 200 кілометрів - усього 1,4% від загальної протяжності. Тому перспектива остаточного відключення України від централізованого опалення з кожним роком стає все ближчою. 

До речі, серед міст, які перебувають першими в черзі на такий процес. окрім Одеси, Кривого Рогу, Полтави, Сум і Кропивницького - Херсон.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ