Підтримати нас

Українка поділилась враженнями від життя в Афінах

Автор статті
19 вересня 2019 12:20
952
Поширити:

У Греції можна безкоштовно отримати вищу освіту. Після вступу до вишу дають ще рік на вивчення грецької мови. Навіть якщо погано знаєте мову, варто пробувати спілкуватись з місцевими. Люди досить привітні.

Про це Gazeta.ua розповідає 30-річна Дарія Байло з Одеси. Вона переїхала до Афін майже 8 років тому.

"З Грецією я познайомилася у 2008 році, і ця зустріч для мене була любов'ю з першого погляду. Особливо запам'яталося, як з холодної сніжної України в січні я потрапила в літо! Пам'ятаю, як весь час хотіла зняти пальто. Настільки жарко мені тоді було, – згадує Дарія, – У Греції я поступила до Національного економічного афінського університету".

У країні безкоштовна освіта для іноземців. Спочатку дівчина поступила на конкурсній основі за середнім балом свого шкільного атестата. Потім дають рік на вивчення грецької мови.

Дарія обожнює готувати та публікує свої відео рецептів у соціальних мережах

"Переїхавши до Греції, я відразу ж занурилася з головою в грецьку мову і місцеву культуру. Навіть похід в кіно - це урок грецької мови! Фільми завжди показують мовою оригіналу з грецькими субтитрами. Тому моя головна порада для тих, хто переїжджає і хоче вивчити мову - озирніться навколо: театр, кіно, грецька музика, телебачення, - ділиться Дарія, - Розширюйте свій кругозір і не бійтеся розмовляти на грецькій. Навіть якщо ви зробите купу помилок, греки вас зрозуміють, допоможуть і похвалять за те, що ви вивчаєте їхню мову. Греки дуже доброзичливі".

Дарія розповідає, що студентську посвідку на проживання є одним з найпоширеніших варіантів переїзду в Грецію. Другий варіант – купити тут нерухомість. Третій і останній – довести своє грецьке походження.

У Греції для іноземців освіта безкоштовна

"Знаю, що є люди, які допомагають в переїзді в Грецію. Проте потрібно бути обережним, бо є і шахраї, – зазначає Дарія, – Якщо у вас є мінімальне знання англійської, точно зможете самі знайти список документів для вступу до ВНЗ на офіційному сайті Міністерства освіти або домовитися з агентствами з продажу нерухомості".

Через кризу ціни на оренду і купівлю нерухомості впали. На вартість впливає відстань до метро і наявність опалення. Наприклад, орендувати квартиру без меблів можна за 150 євро, а біля метро подібна буде коштувати від 450 євро.

"Питання опалення в Афінах взагалі стоїть досить гостро. Через високу вологість повітря одним кондиціонером взимку квартиру не нагрієш, тому бажано шукати квартиру з центральним чи автономним опаленням", - зазначає Дарія.

Взимку у Греції можна їздити на зимові курорти, а влітку відпочивати на пляжі

Після переїзду Дарії було важко звикнути до сієсти. Коли невеликі магазини закриваються на декілька годин на обідню перерву, в певні дні працюють тільки вранці або після обіду. Проте туристичні магазини в центрі Афін працюють з раннього ранку до пізнього вечора.

"Я дуже люблю готувати і з задоволенням ділюся своїми відео рецептів на своїй сторінці в Inchtagram: @db_dariya, - розповідає Дарія, - У греків є аналог олів'є, вони називають його "російським салатом", але мій, традиційний варіант їм сподобався більше. Пельмені та вареники більш незвичні для греків, проте їх теж хвалять і з задоволенням їдять. А ось борщ - це зовсім не для греків. Гарячі перші страви вони їдять тільки густі та лише взимку".

Грецьку мову вивчила за 1 рік

За покупками дівчина ходить не тільки у супермаркети. У Афінах працюють багато невеликих сімейних крамничок з фруктами й овочами, з рибою і морепродуктами, з м'ясом. Обов'язково один раз в тиждень в кожному районі міста проходить базар, де можна купити свіжі фрукти, овочі, яйця, побутові речі та навіть одяг.

"Українців в Греції досить багато. В цілому всі намагаються підтримувати один одного, є групи емігрантів в соціальних мережах, де можна спілкуватися і знаходити друзів, - розповідає Дарія, - У мене багато знайомих гречанок, але ось подруг, близьких мені за духом я зустріла, завдяки Inchtagram і вони - теж з України".

Дарія вважає, що Греція досі повністю не оговталася від фінансової кризи, тому працевлаштуватися досить складно. Мінімальна зарплата складає 650 євро, а після вирахування податків – 546 євро. В середньому в Афінах можна заробляти 800-1000 євро на місяць.

"Всі знають, що Греція славиться своїми островами, а їх кількість і відмінність один від одного дозволяє кожен раз пізнавати щось нове, унікальне і самобутнє, починаючи від ландшафту і закінчуючи їжею. Взимку можна їздити на чудові зимові курорти, а влітку відпочивати на пляжі, - ділиться Дарія, - Греція вже стала моєю другою батьківщиною, мені подобається той ритм життя, який мене оточує - найчастіше повільний і розмірений, але водночас це галасливий ритм великого міста. Тут люди вміють насолоджуватися життям кожен день".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ