Підтримати нас

У Німеччині можуть притягнути до відповідальності солдатів вермахту, які охороняли радянських військовополонених

Автор статті
22 лютого 2021 14:30
911
Поширити:

Розташований у німецькому Людвігсбурзі Центр по розкриттю злочинів націонал-соціалізму (ЦРЗНС) перевіряє причетність солдатів вермахту до вбивства радянських військовополонених: у коло підозрюваних увійшли сім чоловік.

Колишні німецькі солдати охороняли табори, в яких у нелюдських умовах утримувалися бійці Червоної армії, повідомила газета Welt am Sonntag.

Як нагадує видання, приблизно з 5,7 млн ​​радянських військовослужбовців, що потрапили в полон, близько 3,3 млн померли в нацистських таборах.

«У нашій картотеці є дані приблизно про 250 таборів з інформацією про охоронців, які там служили», - розповів газеті керівник ЦРЗНС Томас Віль. 

«Ми змогли встановити приблизно 2 тисячі осіб, які, судячи з дат народження, можуть бути живі донині», - зазначив він.

Як пише Welt am Sonntag, таке пізнє розслідування щодо солдат вермахту пов'язано зі зміною правової ситуації: винесення у 2011 році вироку Джону (Івану) Дем'янюку створило прецедент, що дозволяє компетентним органам порушувати справи щодо колишніх охоронців концтаборів навіть у тому випадку, якщо через нестачу свідків неможливо довести їх безпосередню участь у злочині. 

Досі ЦРЗНС проводив перевірки і передавав  у прокуратури справи головним чином охоронців, наглядачів та іншого персоналу колишніх концтаборів. Зараз у Німеччині розслідуються 10 таких справ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ