Підтримати нас

У нас зараз критична ситуація — адвокатка Катерини Гандзюк

Автор статті
04 серпня 2019 09:00
595
Поширити:

Рік тому, 31 липня, радницю херсонського міського голови, громадську активістку Катерину Гандзюк облили кислотою, після кількох місяців боротьби за життя вона померла.

Адвокатка Євгенія Закревська розповіла про те, на якому етапі перебуває справа Гандзюк.

— Встановлені виконавці, вони вже отримали вироки в червні 2019 року. Пред’явлено підозру в якості організатора Левіну, Мангеру і спочатку Павловскому. Між ними існує певна ієрархія. На момент пред’явлення підозри всім трьом по черзі позиція слідства була така, що Мангер мав ключову роль, далі за ієрархією йде Левін, Павловський контактував з ТорбінимТорбін — з іншими виконавцями.

Але через певний час, здається у квітні, Павловському змінили кваліфікацію на приховування злочину. Це набагато легший злочин. Начебто він заздалегідь не знав, не брав участь у підготовці, не організовував, а лише постфактум не доповів поліції, чим також вчинив злочин. Очевидно, що це набагато менша кваліфікація, з цим не погоджувалися потерпілі. Після цього безпосередньо Павловському змінили запобіжний захід на домашній арешт. Як виявилося нещодавно, йому не продовжили домашній арешт, він взагалі спокійно пересувається. Прокуратура обґрунтовувала це таким чином, що, оскільки він дає цінні покази та має поганий стан здоров’я, його необхідно зберегти живим, щоб він міг дати покази на Мангера, але коли домоглися його допиту по 225 статті, два таких допити Павловський зірвав, після цього зафіксували, що він відвідує футбол, тобто жодна з причин, яка обумовлювала зміну кваліфікації, непродовження його запобіжного заходу, не існує.

Тут можна ставити питання про таку позицію прокуратури, чи немає там якихось домовленостей спеціально для того, щоб вивести цю особу з кримінальної відповідальності, а разом з тим і Мангера, тому що по Мангеру у нас також дуже погана ситуація. Спочатку прокуратура намагалася обрати йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Цього не вийшло. На місяць його відсторонили від посади. Продовжити забезпечення кримінального провадження прокуратура не змогла, тому що Мангер ліг в лікарню, і прострочили термін, коли це можна було це зробити. Вони навіть не намагалися подати повторно це клопотання, хоч всі підстави для цього були. Є клопотання про це від потерпілих. Мангер продовжує перебувати на посаді голови обласної ради, він впливає на лікарів. Він нагородив головного лікаря тієї лікарні, яка забезпечувала йому довідку про те, що у нього поганий стан здоров’я. Очевидно, що у нього на цій посаді великі можливості впливати на всіх, зокрема на Павловського, можливо, на Торбіна.

Наразі у нас взагалі критична ситуація, тому що прокуратура вирішила, що продовжувати слідство далі, ніж третє серпня 2019 року, вона не буде. Вони виходять з того, що першу підозру оголошували в першій справі 3 серпня 2018 року, вони ігнорують той факт, що безпосередньо Мангеру, Левіну оголошували підозру в грудні і в лютому (рік — це граничний термін проведення досудового розслідування щодо конкретної особи), вони обмежилися для себе третім серпня, далі розслідування не продовжимо. Я так розумію, що вони чекають, що вщухне суспільний резонанс, і це зійде нанівець.

Наразі ще можна врятувати ситуацію, але цього ніхто не робить. У нас фактично лишається декілька днів. Потрібно відновити провадження. Якщо прокуратура самостійно відновить провадження, то термін, на який вони зупиняли, не рахується в загальний строк, вони трошечки економлять час. Якщо зупинення провадження скасують через суд, то автоматично строк буде вважатися таким, що сплинув. Якщо самостійно зараз відновлять і подадуть клопотання про продовження, вираховуючи термін правильно, у них буде час доробити слідчі дії, які ще не зроблені, допитати Павловського, який ухилявся від допиту тривалий час, провести необхідні експертизи, передати справу принаймні по Мангеру.

Лишиться історія з Рищуком і Гордєєвим, яким взагалі не пред’явлена підозра. Обшук відбувався таким чином, що всі особи були попереджені про проведення обшуку. Результати та сам процес проведення обшуку про це свідчать. Подальших дій наразі не відбувається. Прокуратура киває на слідство, яке здійснює СБУ, а СБУ киває на прокуратуру, оперативне забезпечення, тобто всі фактично ухиляються від відповідальності.

Президент натякає, що прокурор не їхній, ніякої відповідальності вони за це не несуть. Якщо чекати нового Генпрокурора, втрачається критичний час, відновити це буде неможливо.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ