Підтримати нас

У Мінфіні розповіли, яким має бути Нацбюро фінбезпеки

Автор статті
27 липня 2018 14:27
549
Поширити:

В.о. міністра фінансів Оксана Маркарова наполягає на необхідності створення окремого органу для розслідування фінансових і економічних злочинів – т.зв. Нацбюро фінбезпеки (НБФБ). 

Маркарова відзначила, що Мінфін готовий приєднатися до роботи над будь-яким з трьох зареєстрованих у Верховній Раді проектів закону про такий орган.

"За будь-який із законопроектів ми готові приєднуватися до роботи максимально конструктивно. Сподіваюся, узгодимо з парламентом правильний варіант і ухвалимо його. Найменше, чого б я хотіла, – продовжувати відстоювання кожним виключно своєї точки зору, без результату", – розповіла глава Мінфіну.

За її словами, незалежно від назви нового органу, він повинен відповідати заявленим стандартам: бути аналітичним, добре забезпеченим, протидіяти несплаті податків і іншим "білокомірцевим" фінансовим злочинам.

Як повідомлялося, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зареєструвала законопроект №8157, який передбачає підзвітність Національного бюро фінансової безпеки (НБФБ) парламенту і президенту.

Потім група народних депутатів внесла до Верховної Ради альтернативний законопроект №8157-1, де координування роботи нового правоохоронного органу покладено на Міністерство фінансів.

У квітні в Раді був також зареєстрований другий альтернативний законопроект №8157-2 – доопрацьований проект закону про Фінансову поліцію, поданий в 2016 році.

Перша спроба створити фінансову поліцію була зроблена ще до Майдану, в 2012 році. Був розроблений законопроект, який передбачав створення фінполіціі на нових принципах, завдяки чому буде зведено до мінімуму спілкування сумлінних платників податків з перевіряючими органами, зроблений акцент на аналітичній, а не каральній діяльності перевіряючих – одним словом, були перераховані всі ті позитиви для бізнесу, про які йдеться і зараз. Зупинилося все на питаннях підпорядкування фінполіції: прем'єру чи президенту? У підсумку до розгляду проекту так і не дійшли.

В кінці 2016 року про фінансову поліцію згадали знову. У березні 2016 року до Верховної Ради було подано проект закону "Про фінансову поліцію" (№4228), але він жодного разу не був винесений на розгляд Верховної Ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ