Підтримати нас

У Херсоні відкрили пам’ятний знак жертвам геноциду кримськотатарського народу

Автор статті
18 травня 2019 11:00
672
Поширити:

У суботу, 18 травня, біля ККЗ «Ювілейний» відкрили пам’ятний знак «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року».

Про це повідомляється на сайті Херсонсткої міської ради.

Його встановили за ініціативи кримськотатарської громади та підтримки міської ради на місці, де у 2015 році були висаджені дерева у знак вшанування пам’яті загиблих.

На церемонії відкриття були присутні представники Меджлісу кримськотатарського народу, керівники міста та області.

«В історії України є чимало трагічних сторінок. Депортація кримських татар у 1944 році – один із найяскравіших прикладів злочинів радянського режиму під час Другої світової війни, про який не можна забувати», - зауважив міський голова Володимир Миколаєнко.

Довідка. Насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини — Криму, здійснили упродовж 18-21 травня 1944 року. Людей зігнали до товарних вагонів та відправили у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Приуралля до республік Середньої Азії. Загалом було депортовано за різними даними від 191 044 до 423 100 осіб. Сталін прагнув знищити всі сліди присутності кримських татар на півострові, тому у переписах населення заборонив будь-які згадки про них у Криму.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ