Підтримати нас

У Херсоні вібдулась конференція «Напередодні роботи Фонду енергоефективності. Досвід та результати м. Херсона»

Vgoru
Автор статті
04 квітня 2019 13:05
701
Поширити:

Скоро херсонці зможуть без погіршення якості життя витрачати значно менше енергоресурсів і заощаджувати чималі кошти на оплаті перш за все самої дорогої з житлово-комунальних послуг – опалення.

Про це йшлося на конференції «Напередодні  роботи Фонду енергоефективності. Досвід та результати м. Херсона». У заході, який відбувся у малому залі засідань Херсонської міськради і був організований громадською організацією «Міст єднання» і комунальним підприємством «Херсонська енергосервісна компанія» (КП «ХЕСКО»), взяли участь керівники херсонських ОСББ, представники міської влади, а також гості: Василь Ліман, Президент Асоціації управителів житла, Лілія Мартинова  консультант проекту IFC у Херсонській області, експерт Проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Віктор Мостовий (м. Одеса),  Есма Умерова, координатор ПРООН з досягнення Цілей сталого розвитку в Херсонській області і регіональний координатор проекту ЄС\ПРООН.

Як розповіла консультант проекту IFC у Херсонській області Лілія Мартинова, метою роботи Фонду енергоефективності є суттєве зниження енергоспоживання, а отже, і витрат людей на житлово-комунальні послуги. Тому під час формування переліку заходів з енергоефективності, які необхідно впровадити в Україні, треба враховувати необхідне фінансування комплексних заходів, що сприятиме суттєвій економії енергоресурсів для кожного будинку та для всієї держави. Фонд компенсуватиме частину вартості проектів із запровадження заходів з утеплення та енергоефективності в індивідуальних та багатоповерхових будинках.

«Головною вимогою Фонду для отримання коштів на енергозбережнення, - сказала Лілія Мартинова, - є проведення професійного енергоаудиту, який визначить клас енергоефективності будівлі та допоможе ідентифікувати місця найбільшої втрати тепла. Енергоаудитори видаватимуть сертифікат із інформацією про споживання енергоресурсів будинком та рекомендації для підвищення його енергоефективності. Це потрібно, щоб розробити ефективний комплекс заходів із модернізації житла».

Експерт Проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Віктор Мостовий зазначив, що енергоаудит для цього проекту робиться розрахунковим способом, який не потребує тепловізійного обстеження будівлі. Тобто такий енергоаудит можна замовляти і проводити протягом усього року. Це зроблено для того, щоб ОСББ, які будуть працювати з Фондом енергоефективності, могли у якомога коротші терміни провести усі необхідні заходи.

Види заходів, які фінансуватимуться Фондом, розділено на два пакети: «Легкий» і «Комплексний». Пакети відрізняються вартістю робіт, терміном їх виконання та показниками економії у результаті модернізації будівлі коштів, які сплачуються за житлово-комунальні послуги. ОСББ самостійно обиратиме потрібний пакет, щоб отримати від Фонду грант на 20-50% загальної вартості проекту.

Для того, щоб отримати від Фонду гроші, власнику будівлі (або уповноваженій особі ОСББ) необхідно зібрати пакет документів: сертифікат енергетичного аудиту і документи для банку. Перелік документів для банку визначається видом пакета. Після узгодження пакета з банком клієнт укладає угоду з будівельною компанією і отримує кредит. Після завершення робіт Фонд виплатить компенсацію.

Нагадаємо, місто Херсон бере участь у програмі тестування процедур Фонду енергоефективності. Нещодавно директор КП «ХЕСКО» Лариса Леонова презентувала результати енергоаудиту будівлі ОСББ «Садова, 9». Цей енергоаудит проводився в рамках участі ОСББ «Садова, 9» у програмі «Перші ластівки», під час якої будуть тестуватися процедури Фонду енергоефективності, який цього року розпочав повноцінну роботу. Це ОСББ, розташоване у Корабельному районі міста Херсона, отримає з Фонду фінансування на впровадження комплексних енергоефективних заходів: утеплення фасаду, підвалу і горища, заміну системи опалення і встановлення індивідуального теплового пункту. Результатом має стати суттєва економія грошей, які мешканці будинку витрачають на оплату послуг ЖКГ, зокрема – на опалення. Також люди житимуть у більш комфортних умовах.

Начальник відділу енергоменеджменту та енергоаудиту КП «ХЕСКО» Яна Андрусенко розповіла керівникам ОСББ про основні положення Закону України «Про енергетичну ефективність будівель», який наблизить країну до появи будинків із нульовим втратами енергоресурсів, що відповідає міжнародним стандартам, і дозволить людям істотно економити на житлово-комунальних послугах. Представник КП «ХЕСКО» пояснила керівникам ОСББ, які положення цього закону варто застосовувати при підготовці документів для отримання фінансування з Фонду енергоефективності. 

Есма Умерова, координатор ПРООН з досягнення Цілей сталого розвитку в Херсонській області і регіональний координатор проекту ЄС\ПРООН, у своєму виступі розповіла присутнім про проекти ЄС\ПРООН, які реалізуються у Херсонській області. Зокрема про проект «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень (HOUSES)». Цей проект передбачає серію просвітницьких заходів з метою покращення обізнаності керівників ОСББ і активістів у питаннях, пов’язаних з виконанням вимог, необхідних для отримання фінансування з Фонду енергоефективності.

Василь Ліман, Президент Асоціації управителів житла, у своєму виступі наголошував на тому, що для нормального функціонування житлово-комунального господарства необхідно формувати таку інституцію як управителі житлового фонду.

«Управителем може бути як юридична особа – управляюча компанія, так і фізична особа-підприємець, які за договором із власниками будинку надають послуги з утримання будинку та прибудинкової території. Управитель, зазвичай, виконує весь комплекс робіт, необхідних для підтримання будинку в належному технічному та санітарному стані, на його плечі лягає вирішення всього комплексу господарсько-побутових питань у домі. Від якості роботи управителя залежить і зовнішній вигляд будинку, і комфорт його мешканців», - сказав Василь Ліман.

За його словами, в Україні зараз 107 тис. багатоквартирних житлових будинків, які не визначилися з формою управління. Це – приблизно половина від загальної кількості багатоквартирних житлових будинків у країні.

Під час свого перебування у Херсоні Василь Ліман також провів робочу зустріч з Херсонським міським головою Володимиром Миколаєнко. На цій зустрічі Василь Васильович зазначив, що був приємно вражений роботою КП «ХЕСКО».

«Наявність у місті комунальної енергосервісної компанії – ознака того, що місто розвивається згідно з європейськими трендами. Бо саме за такими схемами працюють, наприклад, у Німеччині: там міста впроваджують енергоощадні рішення саме за допомогою муніципальних енергосервісних компаній», - сказав Василь Ліман.

«Напередодні  роботи Фонду енергоефективності. Досвід та результати м. Херсона» тривала кілька годин, але й цього часу було недостатньо для обговорення питань, які цікавили голів херсонських ОСББ. Розмова продовжувалася і після офіційної частини заходу.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ