Підтримати нас

У Івано-Франківську відкрили виставку “Окупована спадщина: кам’яні вишиванки Нової Каховки”

Vgoru
Автор статті
20 вересня 2022 16:57
634
Поширити:

Сьогодні, 20 вересня, у місті Івано-Франківськ відкрили стендову виставку “Окупована спадщина: кам’яні вишиванки Нової Каховки”. Про це повідомляє Укрінформ, посилаючись на керівницю проєкту Єлизавету Євсеєву.

“Наша мета – розповісти про те, що за радянських часів були можливі відродження і сплески українського мистецтва. Такий сплеск відбувся в Новій Каховці, й нині місто залишається унікальним, оскільки зберігає ці течії. Для Нової Каховки це свідчення того, що це українське місто з європейською культурою”, – зазначила Євсеєва. 

У 50-х роках близько 180 житлових будинків та ряд закладів у Новій Каховці були оздоблені завдяки творчості та винаходу художника-бойчукіста Григорія Довженка. Саме він започаткував техніку різьблення по сирому тиньку, яка дозволила створювати кам’яну вишиванку на будівлях міста. 

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Особливість кам’яної вишиванки в тому, що ця техніка була розроблена Довженком на підставі його ґрунтовного вивчення українських орнаментів від прадавніх часів. Він вивчав традиційний і текстильні орнаменти, також орнаменти на одязі, церквах та інших напрямках. Наразі техніку Довженка відтворюють реставратори та львівські студенти.

Виставка триватиме до 30 вересня. Адреса: місто Івано-Франківськ, вул. Сахарова, 23. Вхід – вільний.

Головне фото: Суспільне Івано-Франківськ

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ