Підтримати нас

У Херсоні налагодили власне виробництво реагенту для знезараження води

Автор статті
14 грудня 2021 16:00
1,746
Поширити:

В обласному центрі запустили власне виробництво гіпохлориту натрію — безпечного реагенту, який використовують для знезараження води замість украй токсичного рідкого хлору.

 Для закупівлі обладнання електролізного комплексу, який розмістили на помповій станції міськводоканалу № 4, кошти в сумі 100 тисяч євро надали Асоціація водоканалів Словаччини та Словацька агенція з міжнародного співробітництва та розвитку. Раніше гіпохлорит для помпової станції доводилося закуповувати навіть за кордоном за чималі кошти. Реагент власного виробництва коштуватиме, як мінімум, у два рази дешевше. Деталі - у наступній статті.

Проблеми «безпеки води» є особливо актуальними для Півдня України. Протягом літніх місяців у регіоні суттєво підвищується ризик бактеріологічного забруднення води, оскільки температура повітря зростає до 42 ℃. Проте інфраструктура управління водними ресурсами технологічно і морально застаріла. Лише близько чверті питної води в системі відповідає стандартам ЄС. Водопостачальні підприємства України, як і в інших країнах Європи, досягають безпечності питної води  дозуванням гіпохлориту натрію. Проте з виробниками реагенту в державі проблема, розповідає перший заступник директора Міського комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства м.Херсона» Олег Боднар:

В Україні є один виробник-монополіст гіпохлориту, який охоплює до 90% ринку. Але він зловживає своїм становищем, регулярно підвищує ціну і загрожує зупинками виробництва. А щоб запобігти утворенню бактерій, систему, яка забезпечує надходження питної води, необхідно безперервно, тобто цілодобово знезаражувати. Нестабільне постачання гіпохлориту може призвести до забруднення та неможливості постачання води. Крім того, гіпохлорит натрію має короткий термін зберігання. Тому його закупівлі не можуть проводитись із запасом. Як наслідок - занадто великі транспортні витрати для цього реагенту.

Влітку 2018 року виробник-монополіст на невизначений термін зупинив виробництво. Херсонський Водоканал був змушений купувати гіпохлорит натрію через Румунію, зі збільшенням витрат на придбання на 20%. Після відновлення виробництва гіпохлориту в Україні його вартість значно зросла та продовжує зростати дотепер.

Тому фахівці підприємства почали шукати можливості налагодити власне виробництво реагенту і знайшли їх.  Завдяки перемозі спільного проєкту комунального підприємства та Асоціації водоканалів Словаччини, який має назву «Безпечна вода для Херсона», Міністерством закордонних справ Словаччини виділені, як безповоротна фінансова допомога, 100 тисяч євро. Таким чином Херсонський Водоканал став першим водоканалом в Україні, який отримав грантові кошти на реалізацію «твердого проєкту»:

Домовленості про співробітництво у впровадженні проєкту "Здорова питна вода для міста Херсона" досягнуто в рамках реалізації Словацької офіційної програми допомоги з розвитку (SAMRS/2019/VP/1/2), - говорить Олег Боднар, - Виконавцем проєкту виступає Асоціація підприємств водопостачання Словаччини. Партнерами ж  виконавця в Україні, тобто кінцевими бенефіціарами є Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства "Укрводоканалекологія" та Херсонський Водоканал. Загалом фінансування проєкту складає 120 тис. євро. Крім 100 тисяч від Словаччини, 20 тисяч євро внесла українська сторона.  

У рамках співпраці була передбачена розробка проєкту із подальшим встановленням установки з виробництва гіпохлориту натрію на потужності комунального підприємства. Відповідний договір між Міністерством закордонних справ та Асоціацією Водоканалів Словаччини підписали 13 вересня 2019 року та оприлюднили на офіційному сайті державних закупівель:

Укладено договори про співпрацю між Херсонським Водоканалом та Словацькою Асоціацією Водоканалів, а також між асоціаціями водоканалів України та Словаччини, - продовжує перший заступник директора Водоканалу. - Ці асоціації виступають у ролі посередників між Міністерством закордонних справ Словаччини та Херсонським Водоканалом. У рамках співпраці розроблена проєктна документація, закуплено та проведено монтаж обладнання з виробництва гіпохлориту натрію на помповій станції водопостачання №4 у м.Херсоні. Вона забезпечує централізоване водопостачання так званих спальних районів міста: Таврійські 1-4, Північні 1-2  з населенням 76 тис.осіб. 

Сам проєкт був реалізований з вересня 2019 до лютого поточного року. Попри карантинні обмеження, словацькі колеги  зробили все  можливе, щоб дотриматися термінів реалізації проєкту, зазначає Олег Боднар:

У 2020 році розроблено проєкт, виконана його адаптація до українського законодавства та експертиза, виготовлено обладнання. У січні цього року було встановлено обладнання, виконано монтаж, пусконалагоджувальні роботи та безпосередньо запуск  обладнання, яке дозволить забезпечити дезінфекційним реагентом помпову станцію. У лютому поточного року в Херсоні стартувало  власне виробництво гіпохлориту натрію.  

Сировиною для виробництва реагенту є звичайна кухонна сіль. Як пояснив перший заступник директора МКП Херсонський водоканал, сіль розчиняють у воді певної температури, після  чого через неї пропускають електричну напругу.  Результатом хімічної реакції є гіпохлорит натрію, який акумулюється у спеціальних місткостях для зберігання, та водень, який вивільняється в атмосферу:

Виробництво не завдає шкоди ні працівникам, ні довкіллю. Лінія максимально автоматизована та потребує втручання оператора тільки на етапі завантаження солі. За якістю, окислювальною здатністю та терміном зберігання  гіпохлорит натрію власного виробництва суттєво перевершує  придбаний реагент. 

Тож власне виробництво дало можливість зберігати гіпохлорит, отриманий електролітичним методом, аж до року, на відміну від того, який раніше доводилося купувати, адже він під час транспортування та зберігання швидко втрачав свою концентрацію та коштував підприємству в рази дорожче.

Фото: МКП “Херсонський Водоканал”

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ