Підтримати нас

Таємниця зниклої принцеси. Як дочка еміра Дубая втекла від тиранії батька та щезла

Автор статті
05 грудня 2018 18:31
780
Поширити:

Британському телеканалу BBC вдалося пролити світло на долю зниклої арабської принцеси Латіфи бін Мухаммед Аль Мактум – 33-річної дочки прем'єр-міністра ОАЕ, еміра Дубая Мохаммеда бін Рашида Аль Мактума.

У березні 2018 принцеса спробувала таємно втекти з Арабських Еміратів, попередньо записавши відео з різкими звинуваченнями на адресу батька через безправність жінок у країні – і в монаршій сім'ї зокрема. Вона попросила правозахисників оприлюднити його лише в разі, якщо втеча обернеться провалом, а їй самій загрожуватиме небезпека. З того часу принцесу ніхто не бачив.

Тепер же ВВС вдалося розкрити подробиці її втечі і встановити, що вирватися на свободу Латіфе Аль Мактум не вдалося – її примусово повернули в країну спецслужби ОАЕ.

НВ розповідає про деталі резонансної історії.

Принцеса в золотій клітці

Світ дізнався про Латіфе бін Мухаммед Аль Мактум лише після того, як у березні 2018 року на YouTube з'явилося її 40-хвилинне відеозвернення, записане незадовго до спроби втечі з ОАЕ. Ролик оприлюднила голова британської правозахисної організації Затримані в Дубаї (Detained in Dubai) Радха Стірлінг – саме вона була останньою, з ким зв'язалася принцеса під час своєї невдалої втечі.

На цьому відео 32-річна (на той момент) Латіфа розповідає, що вона – одна з 30 дітей віце-президента і прем'єр-міністра ОАЕ в одній особі, шейха Мохаммеда бін Рашида Аль Мактума. Вона також повідомляє, що планує втекти з країни найближчим часом і описує своє життя на батьківщині як нестерпне безправне існування – перш за все через тиранію власного батька.

Принцеса розповідає, що вона разом з іншими сестрами – як і більшість жінок в ОАЕ – все життя була позбавлена ​​багатьох можливостей. "Тих речей, які люди в цивілізованому світі приймають як належне – право водити машину, подорожувати, та й просто робити вибір щодо свого майбутнього, – каже дочка шейха в своїй запеклій промові англійською мовою. – Свобода вибору – це те, чого ми позбавлені".

Відеозвернення Латіфа Аль Мактум, дочки еміра Дубая, напередодні її втечі:

Латіфа Аль Мактум також згадує свою невдалу спробу втекти з ОАЕ в 16-річному віці. Тоді її схопили на кордоні, помістили в ув'язнення на три роки, де били і катували, стверджує молода жінка. Крім того, вона розповідає про аналогічну провальну втечу однієї зі старших сестер у 2000 році. Та намагалася втекти в ході сімейної поїздки до Лондону, проте також була затримана спецслужбами ОАЕ і з того часу живе "в медичному ув'язненні" під постійним наглядом медпрацівників.

Таким чином, готуючи свою другу втечу, принцеса Латіфа спробувала убезпечити себе заздалегідь. На записі вона зазначає, що оприлюднить це відеозвернення лише в разі провалу свого плану, щоб надати історії розголосу і розкрити світові істинну сутність свого батька.

"Дуже скоро я маю намір якимось чином втекти [з ОАЕ]. В результаті я не впевнена, але на 99% переконана, що план спрацює. А якщо ні, то це відео допоможе мені, оскільки все, що турбує мого батька – це його репутація, – говорить на записі дочка шейха. – Він готовий вбивати людей, щоб захистити свою репутацію. Він дбає тільки про себе".

Насилу стримуючи емоції, жінка також зазначає, що даний відеозапис може стати останнім для неї. "Якщо ви дивитеся дане відео, то це не дуже добре – я або мертва, або перебуваю в дуже, дуже і дуже поганій ситуації", – говорить вона.

Згодом британська правозахисниця Радха Стірлінг, засновник організації Затримані в Дубаї, розповіла, що в лютому 2018-го Латіфа вийшла з нею на зв'язок, розповіла про свою втечу і передала відеозапис. Потім на початку березня принцеса зателефонувала Стірлінг в месенджері WhatsApp і попросила про допомогу – на той момент вона перебувала на борту приватного судна Nostromo в Індійському океані, в той час як його штурмували озброєні люди.

Після цього дзвінка дочку шейха ніхто не бачив, а міжнародні ЗМІ оприлюднили лише крупиці можливих деталей її втечі і можливого силового повернення на батьківщину.

План порятунку довжиною в сім років

Британський телеканал BBC Two провів власне розслідування зникнення Латіфи Аль Мактум. Його повна версія (Втеча з Дубаї: Загадка зниклої принцесиEscape from Dubai: The Mystery of the Missing Princess) вийде в телеефір 6 грудня 2018 року.

Однак британські ЗМІ вже опублікували найбільш важливі деталі чергової похмурої історії з арабського світу, які вдалося встановити журналістам ВВС.

Анонс розслідування ВВС – Escape from Dubai: The Mystery of the Missing Princess:

Згідно з даними цього розслідування, свою втечу дочка шейха планувала сім років, а допомагали їй двоє іноземців. Перша – громадянка Фінляндії Тіна Яухіайнен, багаторічний інструктор принцеси з капоейри (бразильського бойового мистецтва). В інтерв'ю ВВС Яухіайнен розповіла, що давала уроки капоейри в резиденції шейха – "розкішному, але гнітючому комплексі" – і з роками стала близьким другом Латіфи. Так, обидві жінки багато спілкувалися і разом стрибали з парашутом.

Другим – і ключовим – помічником дочки шейха став француз Ерве Жобер, що має також американське громадянство. Колишній офіцер ВМС, а згодом бізнесмен, Жобер раніше також мав проблеми з владою ОАЕ – його документи анулювали і французу довелося бігти з арабської країни. Як уточнює The Guardian, "з аквалангом він дістався до [заздалегідь приготованого] корабля і доплив по морю до Індії".

Дізнавшись про його історію, принцеса Латіфа вийшла на контакт з 62-річним Жобером. Вперше вона написала йому в 2011 році, попросивши допомоги з втечею і розповівши про умови свого життя в Дубаї. Про це француз повідомив в інтерв'ю ВВС, показавши журналістам їхнє листування. Жобер зізнався, що спочатку запідозрив пастку з боку влади ОАЕ, проте згодом повірив молодій жінці. Вони листувалися всі ці сім років, обговорюючи ситуацію в Еміратах і деталі втечі, хоча до весни 2018-го не бачилися жодного разу.

Розробити план допомагала Яухіайнен – ​​саме вона періодично виїжджала з ОАЕ і зустрічалася з Жобером, щоб узгодити маршрут і організацію втечі.

Невдала втеча

В обумовлений день в лютому 2018 го – Яухіайнен і Латіфа почали його з традиційного сніданку удвох, щоб уникнути підозри королівських охоронців – дві жінки дісталися автомобілем до кордону Дубая з Оманом. Потім на них чекала виснажлива 26-мильна подорож Оманською затокою (на надувному човні і гідроциклі, як вказує ВВС), перш ніж принцеса і її подруга-інструктор дісталися до яхти Жобера. Його невелике судно Nostromo чекало жінок під американським прапором в міжнародних водах в Індійському океані.

"Хвилі досягали півтора метрів, і нам заважав зустрічний вітер, так що знадобилося багато годин, перш ніж ми дісталися до яхти [Nostromo]", – розповіла британським розслідувачам Яухіайнен.

Документи принцеси Латіфи аль Мактум, які вона надала правозахисникам. Фото Detained in Dubai

Потім втікачі мали намір доплисти до індійського штату Гоа. З борту яхти принцеса Латіфа намагалася привернути увагу міжнародних ЗМІ до своєї історії, сподіваючись, що широкий розголос захистить її. Вона писала багатьом журналістам, проте не отримувала відповідей, розповіла Яухіайнен – ​​очевидно, втеча дочки шейха ОАЕ здався репортерам неправдоподібним випадком.

Через кілька днів морської подорожі всіх трьох затримали невідомі озброєні люди – імовірно силові служби ОАЕ та Індії – в 50 км від індійського узбережжя.

Тіну Яухіайнен і француза Ерве Жобера кілька тижнів протримали в ув'язненні в ОАЕ, де їх били і погрожували подальшими переслідуваннями навіть за межами країни. Обох відпустили – на умовах, що вони не розкажуть пресі про історію принцеси. Проте, ВПС вдалося поговорити з Яухіайнен і Жобером.

Однак про долю самої дочки шейха досі нічого не відомо, хоча прояснити її історію і звільнити принцесу вимагають багато правозахисних організацій, включаючи Hunman Rights Watch і Detained in Dubai.

Офіційні особи ОАЕ і шейх Мохаммед відмовляються коментувати цю історію. У той же час високопоставлене джерело ВВС з оточення влади Дубая заявляє, що дочка шейха знаходиться "разом зі своєю сім'єю" і у неї "все прекрасно".

У той же час Ерве Жобер визнає, що його терзають найгірші побоювання щодо нинішньої долі 33-річної Латіфи Аль Мактум.

"Вона говорила, що вважатиме за краще бути вбитою на яхті, а не повертатися в Дубай, – розповів Жобер. – Я навіть не знаю, де вона. Мене турбують найгірші думки".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ