Підтримати нас

Таємниці катакомб міськводоканалу. Фоторепортаж

Автор статті
02 листопада 2018 13:00
700
Поширити:

За останній місяць працівники міськводоканалу виявили каскад з’єднаних між собою підземних галерей на території підприємства, що ймовірно були споруджені під час заснування міста Херсона.

Роботи з розчищення підземних споруд досі тривають і є висока вірогідність того, що це не останні підземні знахідки на території водоканалу. Директор підприємства, Михайло Чемерис, розповів Вгору як виявили катакомби та їх можливе туристичне майбутнє.

Все почалося з впорядкування території підприємства. У водоканальців виникла ідея стилізувати один зі схилів квітами та ландшафтною експозицією, де струмок, символізуючий Дніпро, впадає в озерце, символізуюче Чорне Море.”

Під час ландшафтних робіт працівники раптово натрапили на провалля в ґрунті.

Коли екскаватор почав рити озерце, то несподівано в ґрунті з’явився отвір, в який висипалася земля. Працівники продовжували рити далі. Посвітивши всередину провалля, вони зрозуміли, що там щось дуже глибоке. Коли вони змогли забратися в середину, то перед ними відкрилася підземна галерея.

“Скоріш за все, ці катакомби виявили і засипали ще коли будували електро підстанцію навпроти нас.” - припускає директор, вказуючи на продовження камінної кладки по стелі галереї, що видніється з-під засипів

Всередині галереї є декілька ходів. Один веде в бік нинішнього порт елеватора, а іншій в бік будівлі колишнього адміралтейства - нинішньої Адміністрації морських портів України.

Підземна галерея міськводоканалу та її ходи.

Вже за декілька тижнів, продовжуючи роботи з благоустрою території підприємства в іншому місці, робітники виявили ще одну підземну галерею з ходами просто по сусідству з попередньою. Їх з’єднує суміжна стіна.

Розчищення новознайденого підземелля.

Старожили водоканалу розповідають про те, що подібні провалля ґрунту на території підприємства траплялися і раніше, але тоді на них не звертали уваги. Тому вони припускають, що безліч підземних відкриттів ще попереду.

Друга підземна галерея виявилася більш засміченою, бо впродовж декількох десятків років її засипали побутовим та будівельним сміттям.

Такий каскад укріплених вапняковими брилами підземних галерей міг використовуватися з військовою метою. Є думка, що це фортифікаційні сапи, створені для оборони міста-фортеці. Тому директор підприємства запрошує зацікавлених краєзнавців обстежити детальніше віднайдені підземелля та розтлумачити ще одну сторінку історії Херсона.

Утім, на цьому ентузіазм Михайла Чемериса не вичерпується і він вже планує створення музею водоканалу просто в підземеллі:

“Якщо ми отримаємо висновок будівельної експертизи про те, що в цих приміщеннях безпечно перебувати людям, тоді можна буде облаштувати там музей водоканалу. Я завжди закликаю містян зберігати та приносити нам раритетні частини водопроводів чи труб і таких експонатів у нас назбиралося вже чимало. Можливо цей музей стане ще однією туристичною цікавинкою нашого міста”.

Майбутній експонат музею водоканалу, знайдений в сміттєвих завалах підземної галереї.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ