Підтримати нас

Таємні факти окупації Криму або Уроки гібридної війни

Автор статті
19 жовтня 2020 06:00
1,402
Поширити:

У п’ятницю, 16 жовтня, у Херсоні презентували цикл документальних програм «Крим. 25 років боротьби за Україну». Це хроніки подій у вигляді циклу документальних програм,  починаючи з 1991 року, які передували окупації українського півострова Російською Федерацією в 2014 році.

Автори знайшли безліч фактів, які замовчувалися, «не помічалися», або не аналізувалися - офіційно подавалися так, нібито нічого надзвичайного не відбулося. Офіційний Київ, взявши курс з 1997 року на дружбу з Росією, не хотів помічати очевидну антиукраїнську політику в Криму проросійських організацій, щедро фінансованих Російською Федерацією. РФ готувала анексію Криму задовго до 2014 року. 

Яскравий приклад – військовий конфлікт у Чорному морі 21 липня 1992 року. Росія перешкоджала переходу Чорноморського флоту під контроль України, тоді команда сторожового корабля СКР-112 вирушила в Одесу.

В історичній довідці на офіційному сайті Військово-Морських Сил Збройних Сил України про той інцидент лаконічно сказано, що командир корабля, капітан-лейтенант Сергій Настенко, підняв Державний Прапор України та вийшов із бази Донузлав. Під час переходу до Одеси СКР-112 супроводжували кораблі Чорноморського флоту та пропонували повернутися в базу. Після відмови екіпажу СКР-112 сторожовик був обстріляний кораблями ЧФ. У відповідь екіпаж вогонь не вів.

І все. А ось яку хроніку тих подій відновили автори документального фільму «Крим. 25 років боротьби за Україну. Рік 1992. Боротьба за Незалежність триває»:

Сторожовик СКР-112 увійшов в історію як перший корабель Військово-Морських Сил України. У 1993 році процес розподілу майна колишнього Чорноморського флоту між Росією та Україною знову загострився до реального військового зіткнення. Так, у січні російські диверсанти напали на українську військову базу в Севастополі. Офіційна версія РФ – під час навчань бійці просто «заблукали й переплутали об’єкти».

У 1994 році, як свідчить безпосередній свідок тих подій Юрій Кармазін, планувалося й військове захоплення Криму. З боку «братської держави» розглядався навіть варіант застосування ядерної зброї. Завадила реалізації плану п’янка змовників-виконавців у Сочі та швидка реакція керівництва України.

«Крим. 25 років боротьби за Україну» - це не просто цикл документальних програм про політичну історію півострова. А й про те, що сьогоднішні політики повторюють ті ж самі помилки, які дозволили Російській Федерації порушити наш суверенітет.

Автор ідеї, головний режисер та ведучий фільму - Ібрагім Сулейманов. На питання, чому саме «25 років», пояснює – коли в 1991 році Україна проголосувала за незалежність, у кримських татар з’явилася надія повернутися додому, і до 2014 року включно вони боролися за посилення української державності на півострові. Бо тільки вільна, європейська держава може забезпечити розвиток цієї території і гарантувати збереження корінного народу. Саме кримські татари першими стали наголошувати, ще в далекі 90-ті роки, що Україна має взяти курс на Європу й НАТО, щоб встояти проти тиску та свавілля «братського сусіда».

"До 2014 року ми боролися за українську державність у Криму. Тепер доводиться боротися за цілісність України, - сумно зазначив Ібрагім Сулейманов. - У 2015 році ще була надія повернути Крим, рух опору був дуже сильним. Але у 2016 році все якось… вщухло. Саме тоді прийшло розуміння, що люди мало знають про історію Криму, як він усі ці роки боровся за право бути українським і чому цього не сталося. Так і народилася ідея зробити цикл документальних фільмів про новітню історію України - показати, чому Росія змогла захопити Крим? Тому й «25 років»: з 1991 по 2016-й". 

Перші три серії зняли за добровільні пожертви, за допомоги  краудфандингової  платформи «Спільнокошт», куди люди надсилали по 50, по 100-200 гривень. Тобто спочатку автор проєкту Ібрагім Сулейманов і монтажер Рустам Авдєєв працювали на волонтерських засадах, адже тих коштів, що збирали, не вистачало навіть на роботу в архіві, а були ще значні витрати на відрядження та інше. 

Потім команда перемогла в грантовому конкурсі від Українського культурного фонду, і до команди авторів циклу доєдналися відомий херсонський історик, політолог Дементій Білий у ролі сценариста і старший науковий співробітник Інституту історії НАН України, кандидат історичних наук Олег Бажан, який перевіряв сценарії на відповідність фактам.

"Працюючи з архівами, я зробив дуже багато відкриттів, навіть особистих – ділиться своїми враженнями Дементій Білий. - Я народився в Криму, мене завжди дивувало, чому бабуся з дідусем говорять українською, а мама – російською. Після депортації кримських татар спустілі домівки заселяли жителями  інших регіонів радянського союзу. У їх числі опинилися мої бабуся та дідусь з Вінниці. І мама росла вже на півострові. Жодної української школи там не було. Газети та книжки українською не видавалися. Тобто вона просто не мала можливості опанувати рідну мову. Перша українська гімназія запрацювала в Криму лише 1 вересня 1997 року, її відкрили під довготривалим та постійним тиском кримської української інтелігенції…"

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, який приєднався до презентації онлайн, підкреслив, що документальний цикл неймовірно цінний тим, що безпосередні учасники та свідки тих подій ще не пішли від нас. І можуть розказати наступним поколінням, що відбувалося насправді та ховалося за політичною пропагандою.

У п’ятницю, 16 жовтня, вийшла 7 серія: «Крим. 25 років боротьби за Україну. Рік 1997. Заклята дружба».

Усі фільми документального циклу у вільному доступі.

Після перегляду фільму стає очевидним, що коріння сучасної окупації Криму лежать набагато глибше і воно прямо  пов’язане з подіями початку 90-х років.

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1991 рік. Фундамент російської агресії. https://youtu.be/l1-zNGHGAyI  

Крим. 25 років боротьби за Україну. Рік 1992. Боротьба за Незалежність триває. https://youtu.be/Xs9GUB3AftI  

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1993 рік. Підґрунтя для захоплення готове. https://youtu.be/zd6cqDCezhw  

Крим. 25 років боротьби за Україну. Рік 1994. Кримська криза на межі війни. https://youtu.be/rwocxPAQftQ  

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1995 рік. Російський рикошет. https://youtu.be/oDoLbf1S6sQ  

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1996 рік. Севастопольський вузол. https://youtu.be/MwAeoalSCDg  

Крим. 25 років боротьби за Україну. Рік 1997. Заклята дружба. https://www.youtube.com/watch?v=f7Zhsy7jus8  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ