Підтримати нас

Супермаркети зобов'язали створити умови для людей з інвалідністю

Автор статті
07 травня 2019 13:31
662
Поширити:

Нові, державні будівельні норми (ДБН) "інклюзивність будівель і споруд", які вступили в силу з 1 квітня 2019 року, стосуються супермаркетів і інших магазинів продовольчих і непродовольчих товарів.

Як уточнив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, вимоги щодо влаштуванню безбар'єрного середовища для людей з інвалідністю стали обов'язковими для різних торговельних точок – нових і після реконструкції.

"Багато супермаркетів і інші магазини, на жаль, все ще залишаються недоступними для людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення – не у всіх є безбар'єрний доступ до будівлі, полки з продуктами або іншими товарами високі, проїзди вузькі, цінники погано читаються. Так не повинно бути і не буде! Тому що в нових ДБН з інклюзивності введені чіткі вимоги по влаштуванню безбар'єрного простору в цих громадських закладах. Ці вимоги повинні обов'язково дотримуватися при проектуванні нових або реконструкції діючих супермаркетів і інших магазинів і діють вже з 1 квітня", – сказав Парцхаладзе.

Згідно з новими ДБН, будівлі супермаркетів і інших магазинів повинні обов'язково мати безперешкодний доступ. Полиці в торгових залах і каси повинні облаштовуватися зручним способом для всіх, в тому числі, для людей з інвалідністю, які пересуваються на візках. Це стосується і проходів/проїздів – їх мінімальна ширина повинна становити 0,9 – 1 м.

Інформація про розташування торгових залів та секцій, асортименту товарів і цінників повинна контрастно виділятися і мати доступну візуальну форму для людей з порушеннями зору. А для людей з порушеннями слуху важлива звукова інформація повинна дублюватися текстами.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ