Підтримати нас

Сьогодні - Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

Автор статті
27 жовтня 2020 09:00
773
Поширити:

У 2005 році на своїй 33-й сесії Генеральна конференція ЮНЕСКО затвердила резолюцію, в якій проголосила 27 жовтня Всесвітнім днем ​​аудіовізуальної спадщини - в ознаменування річниці прийняття в 1980 році Рекомендації про охорону і збереження рухомих зображень і в якості механізму для підвищення загальної інформованості про необхідність прийняття термінових заходів для визнання важливості аудіовізуальних документів як невіддільної частини національної ідентичності.

У резолюції підкреслюється, що для збереження аудіовізуальної спадщини потрібні особливі зусилля, оскільки носії інформації дуже вразливі і недовговічні.

Щороку цей День присвячений певній темі в рамках даної проблеми. А серед заходів, присвячених  міжнародній даті, - круглі столи, конференції та публічні лекції про важливість збереження аудіовізуальних документів; місцеві програми, підготовлені спільними зусиллями національних кіноархівів, аудіовізуальних товариств, телебачення чи радіо й уряду; показ кінофільмів і т.ін.

До аудіовізуальної спадщини належать фільми, радіо- і телевізійні програми, аудіо- та відеозаписи. Масове поширення подібних документів почалося у 20 столітті, а зараз вони є одним з основних носіїв первинної інформації. Вони допомагають долати мовні та культурні кордони, однаково ефективно сприймаються на слух або візуально як грамотними, так і неписьменними людьми. Іншими словами, аудіовізуальні документи стали доповненням до традиційних письмових носіїв.

Всесвітній день аудіовізуальної спадщини та Програма всесвітньої пам'яті, постійно ведеться кропітка професійна діяльність фахівців зі збереження спадщини, що дає поштовх до раціонального використання цілого ряду технічних, політичних, соціальних, фінансових та інших факторів, які загрожують збереженню культурної спадщини.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ