Підтримати нас

Сьогодні українці святкують Великдень або Воскресіння Христове

Vgoru
Автор статті
02 травня 2021 09:00
1,150
Поширити:

Великдень — головне релігійне свято року.

У цей день, згідно з християнським віруванням, рано-вранці воскрес Син Божий після того, як його розіп’яли на хресті. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Діва Марія, мати Якова та Соломія прийшли до гробу з пахучими оліями, аби, за звичаєм, намастити ними тіло Ісуса. Вони побачили відвалений камінь і порожню труну. Тоді схвильованим жінкам з'явився янгол і сповістив про Воскресіння Господнє.

Дата свята кожного року змінюється. Згідно із церковним статутом, дата святкування Великодня визначається за кількома критеріями:

  • обов’язково має святкуватись у недільний день;
  • відзначається після юдейської Пасхи.
  • святкується після першого повного місяця, який настає після весняного рівнодення.

У ніч на неділю, після опівночі, дзвін сповіщає про Воскресіння Христове і початок великодньої служби. Богослужіння проводяться особливо урочисто й тривають до ранку. Кульмінацією служби стає обряд освячення пасок, яєць, вина та ін. Частину принесених страв залишають у церкві для знедолених.

Після віряни повертаються додому та розговляються. Спершу потрібно прочитати молитву та з'їсти яйце, як символ життя, а потім можна куштувати інші страви.

Весь період святкування при зустрічі люди вітають один одного словами:

– «Христос воскрес!»

– «Воістину воскрес!», триразово цілуються і обмінюються писанками.

Обмін яйцями міцно увійшов у великодню традицію. З цим символом пов’язано таке повір’я: Марія Магдалина вирішила принести радісну звістку про воскресіння Ісуса римському імператору Тиверію. До нього не можна було приходити без дарів, і Марія вибрала у подарунок куряче яйце, яке символізує життя. Почувши звістку, Тиверій розсміявся і сказав: «Це так само неможливо, як і твоєму білому яйцю перетворитися на червоне»… але не встиг він закінчити фразу, як яйце стало червоним.

Існує думка, що на Великдень не можна працювати, однак церква не забороняє в цей день працювати тим, хто через обставини перебуває на своєму робочому місці. Проте  священнослужителі рекомендують відкласти домашні справи на інший день.

Святкування тривають тиждень, який називається Світлою великодньою седмицею, а кожен із днів має назву світлого – світлий понеділок, світлий вівторок і т.д.

Усі фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ