Підтримати нас

Що робити, коли відключили газ, або Театр абсурду в білозерській філії “Херсонгазу”

Автор статті
06 серпня 2021 15:30
2,885
Поширити:

Працівники білозерської філії акціонерного товариства "Херсонгаз" завітали до оселі Олени та її сім'ї в селищі Комишани, щоби "зняти" показники лічильника. А потім просто відключили газ та опломбували кран на газовій трубі. Наступні п'ять днів Олена, її мама та двоє дітей гріли воду й готували їжу на старенькій електроплитці.

Що сталося

Про приїзд працівників та відключення газу Олена дізналася телефоном від мами, у цей час вона була на роботі. Олена попросила дати слухавку газівникам і намагалася з'ясувати  причину відключення. Як виявилося, родина не має договору на розподіл газу. 

Олена вмовляла робітників дати час на укладання договору, але їй відмовили в жорсткій формі. 

Укласти договір та платити за розподіл газу мають усі клієнти, які ним  користуються. Ці кошти йдуть на обслуговування газових мереж. І якщо ви хочете, щоби труби під вашими оселями та на вулицях були доглянуті та швидко ремонтувалися - необхідно платити за ці послуги.

Від щомісячної сплати вільні тільки ті, хто не є клієнтами “Херсонгазу”, газом не користуються, розривають договір або не мають його взагалі.

Тож за логікою працівників білозерської філії  “Херсонгазу”, сім’ю Олени мали відключити від мережі.

За її словами, працівники  “Херсонгазу” телефоном пояснили, якщо їм будуть заважати, то вони додадуть в акт про відключення те, що “працівникам не дають доступ до мережі”, приженуть трактор (труба пролягає під землею), вириють трубу й опломбують”. Жінка здалася, газ відключили, але акту про відключення із вказаною причиною не залишили.

Театр абсурду

Подія сталася в четвер, дістатися до білозерської філії Олена змогла лише в понеділок. Їхати довелося, оскiльки розв’язати проблему онлайн в електронному кабінеті чи в “Херсонгазі”  неможливо: потрібна саме фізична присутність.

У понеділок була злива, тож жінка витратилася на таксі. 

У філії Олена зіткнулася із розлюченим натовпом, люди вже стояли в чергах до маленьких віконечок. Виявилось, перед вихідними відключили газ багатьом родинам. Загадкою залишилось, як усі вони добирались, адже до цієї філії входять і жителі навколишніх сіл - Музиківки, Дар’ївки.

Один із чоловіків у черзі поділився одкровенням, що ні він сам, ні його родина навіть не були вдома, коли працівники білозерської філії відключили газ. У нього в оселі немає сигналізації чи собаки, а труба розташована поруч із парканом. Тож шокуючий “сюрприз” і опломбована труба зустріли його вдома після роботи. 

Олена мала забрати свою копію акту про відключення, укласти договір на розподіл газу та подати заяву на підключення. Та  на неї чекав цілковитий абсурд. 

Жінка провела у філії цілий день оббігаючи по колу всі кабінети, збираючи підписи та натикаючись на фрази “ми не маємо права давати вам цей документ” (ред.- акт про відключення). Ще і знайшли міфічний борг і без його сплати відмовлялися приймати заяву на підключення до мережі. На прохання показати, звідки взявся борг, або надати рахунок на сплату, жінка знову чула, що їй не мають права давати ці документи. Дійшло до сварки: Олена та представниця філії одночасно почали викликати поліцію. Та врешті прибіг чоловічок, який не представився, але дав команду підписати всі документи та поставити Олену в чергу на підключення.

Наступного ранку до будинку Олени та її сім’ї приїхали працівники “Херсонгазу” та зняли пломбу.

Як має бути та що треба робити

Працівники акціонерного товариства “Херсонгаз” мають попередити письмово за 3 дні про відключення, вказати в повідомленні його точну дату та причину. За ці дні ви можете розв’язати проблему, наприклад: сплатити борг чи укласти договір.

Причиною для припинення чи обмеження постачання природного газу можуть бути:

  • несвоєчасна та/або неповна оплата послуг, згідно з умовами договору розподілу природного газу;

  • отримання від Оператора газотранспортної системи (Оператора ГТС) повідомлення про припинення розподілу природного газу споживачу у випадках: - відсутності споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника у відповідному розрахунковому періоді; - відсутності підтвердженої номінації в чинного постачальника на обсяги транспортування природного газу для потреб споживача;

  • подання споживачем або його постачальником (який уклав з Оператором газорозподільних систем (далі ГРМ) договір на виконання робіт, пов’язаних із припиненням/обмеженням газопостачання споживачам) письмової заяви про припинення газопостачання;

  • відмова споживача від встановлення лічильника газу, що здійснюється за ініціативи та за кошти Оператора ГРМ з урахуванням Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу";

  • розірвання договору розподілу природного газу;

  • несанкціонований відбір природного газу або втручання в роботу засіб вимірювальної техніки (ЗВТ) чи ГРМ;

  • несанкціоноване відновлення газоспоживання;

  • визнання в установленому порядку аварійним станом газорозподільної системи та/або ліквідація наслідків аварій, спричинених надзвичайними ситуаціями техногенного, природного або екологічного характеру, та проведення ремонтно-відновлювальних робіт;

  • наявність заборгованості за несанкціонований відбір природного газу з ГРМ;

  • необґрунтована відмова від підписання акта наданих послуг та/або акта приймання-передачі природного газу (норма застосовується щодо об’єкту споживача, що не є побутовим);

  • відмова представникам Оператора ГРМ у доступі на об’єкти або земельну ділянку Споживача, де розташована газорозподільна система та/або газове обладнання, та/або комерційний вузол обліку газу, для здійснення контролю відповідності встановленого газоспоживального обладнання проєктній документації, обстеження газових мереж до ВОГ та/або газоспоживального обладнання;

  • в інших випадках, передбачених законодавством.

Якщо ж відключили від газової мережі без вашої присутності, треба викликати поліцію та зафіксувати цей факт, наприклад, знайти свідків чи показати запис із камери спостереження. Також варто перевірити, хто підписав акт про відключення.

Ви також можете подати до суду позов, щоби захистити свої права  споживача, можете написати скаргу до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг. Останній крок стимулює проведення перевірки в закладі, на який подана скарга.

У період жорсткого карантину представники “Херсонгазу” не мають права відключати газ взагалі навіть за наявності боргу.

До речі, Олена таки заплатила ту суму боргу, на якій наполягали працівники компанії. Та отримати розрахунок заборгованості вона так і не змогла, бо потрібно було знову їхати у філію на звірку показників лічильника, а далі з’ясовувати стосунки з білозерською філією жінка вже бажання не мала.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ