Підтримати нас

Що сказав Байден українським політикам

Автор статті
11 грудня 2015 06:50
604
Поширити:

У промові віце-президента США було три ключових морально-філософських меседжі: гідність, відповідальність і чесність.

Промова віце-президента США Джозефа Байдена в українському парламенті була пафосною. Він говорив про філософію і мораль, підкреслив, що на Україну дивиться весь світ, дивиться, як українці зроблять свою країну успішною і вільною від всеохопної корупції. Дуже важливо не проігнорувати цей шанс.

Байден виступив, як надзвичайно авторитетна особистість, яка представляє демократичні цінності і високу мораль розвиненої країни – Сполучених Штатів. На жаль, на сьогоднішній день в Україні немає політика такого рівня, який хоча б наблизився до його морального авторитету.

У промові Байдена було три ключових морально-філософських меседжі: гідність, відповідальність і чесність. Він сказав, що і парламент, і українська влада в цілому несуть відповідальність перед своїм народом. Ідеали Майдану повинні бути реалізовані. У нинішніх українських політиків, підкреслив американський віце-президент, є можливість стати засновниками нації, проводячи аналогії зі становленням Сполучених Штатів. Він апелював до гідності представників українського парламенту і тут же говорив про чесність: кожен з нас, зазначив Байден, в глибині душі знає, що чесно, а що – ні. І він закликав українських політиків не порушувати ці принципи.

Незважаючи на те, що багато експертів прогнозували озвучення конкретних кроків, які американська сторона чекає від України, Байден побудував свою промову зовсім по-іншому. Віце-президент США згадав про ті речі, без яких слідування згаданим морально-етичним принципам неможливе: реформа судової влади та судочинства, подолання корупції і децентралізація в межах єдиної Конституції. Висока політична культура, зазначив він, можлива там, де люди обстоюють майбутнє своєї країни, не звертаючи уваги на регіональні відмінності.

Перед нами виступав дуже сильний політик...

Крім того, він зупинився на зовнішньополітичних питаннях – американо-українських відносинах і відносинах Європи з Україною та Росією. Він був дуже точним у своїх висловах: США ніколи не визнають право Росії на анексію Криму, Мінські угоди повинні бути виконані, в Донбасі повинні бути проведені вибори за законами України і за стандартами ОБСЄ при відведеному важкому озброєнні і повний контроль України над східним кордоном. Він також зазначив, що російські війська досі перебувають на території України, і що американські санкції проти Росії, очевидно, не будуть зняті. Ще один важливий сигнал у промові Байдена – це співпраця ЄС та США щодо українського питання, наявність єдиної політики.

Перед нами виступав дуже сильний політик. Він вміє точно артикулювати і формувати меседжі, які його країна і він сам, як людина, хотів би донести до парламентарів та керівництва країни, яка переживає сьогодні події, які Америка пройшла кілька століть тому. Він ділився з українськими депутатами соціально-політичним досвідом США і власним досвідом, підштовхуючи їх до єдності та консолідації політичних рішень. У них є шанс стати батьками-засновниками нової України, підкреслював Байден. Він говорив про нову Україну. І це викликало почуття піднесення. Залишилося подивитися, чи українська влада прислухається до його порад.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ