Підтримати нас

Що зорi нам готують?

Vgoru
Автор статті
03 січня 2017 07:10
658
Поширити:

Серед найбiльш прогнозованих астрономiчних атракцiй 2017 року яскравi зорянi дощi, два сонячнi i два мiсячнi затемнення А ще астрофiзики обiцяють нам наближення кiлькох таємничих астероїдiв. Що ж вiдомо про це?

Вiдкриють список космiчних "вистав" Квадрантиди -- пiк цього метеорного потоку ми зможемо спостерiгати вiдразу пiсля Нового року, у нiч iз 3 на 4 сiчня. А перше, напiвтiньове мiсячне затемнення вiдбудеться вже 11 лютого, -- розповiв Володимир Кажанов, астрофiзик, науковий спiвробiтник Харкiвського планетарiю.

Його можна буде бачити в Європi та на бiльшостi континентiв. Останнього зимового мiсяця, а саме 26 лютого, вiдбудеться й кiльцеподiбне сонячне затемнення. Наступне, часткове затемнення Мiсяця передбачають 17 серпня. Цього разу в Українi за цим таємничим явищем можна буде спостерiгати. А через кiлька днiв, 21 серпня, небо подарує ще одну яскраву атракцiю -- повне сонячне затемнення. Його можна буде побачити i в Європi, i в бiльшостi країн Америки. До речi, в однiй мiсцевостi повне сонячне затемнення повторюється рiдко: у середньому раз за триста рокiв. Саме тому спостерiгач, що проживає в одному мiсцi, може бачити за своє життя безлiч мiсячних затьмарень i жодного сонячного. 

Цьогорiч, за повiдомленнями, астероїд Фаетон близько пiдiйде до Землi. Що вiдомо про цей астероїд?

Фаетон вiдкрили у 1983 роцi. У нього незвична орбiта, через що навiть висунуто версiю, що цей астероїд -- рештки комети, її силiкатне ядро. У 2017 роцi прогнозують максимальне зближення Фаетона з Землею. У груднi наступного року вiн опиниться лише за 10 мiльйонiв кiлометрах вiд нас. Тож науковцi планують використати цей момент i детально вивчити космiчне тiло з мiнiмальної вiдстанi. А на кiлька мiсяцiв ранiше, 2 жовтня, поряд iз Землею пролетить потенцiйно небезпечний астероїд TC4. Вiн досить великий -- 40 метрiв завширшки, i зiткнення його з поверхнею планети може спровокувати руйнування, аналогiчне падiнню лiтака. Проте ця ймовiрнiсть, на щастя, доволi низька.

Тож рiк новий має бути спокiйним. Принаймнi з неба загроз немає.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ