Підтримати нас

Що передбачає надзвичайний стан через коронавірус: які заходи та дії впровадить ВООЗ

Автор статті
31 січня 2020 10:20
686
Поширити:

Внаслідок спалаху коронавірусу ВООЗ оголосила надзвичайний стан зі здоров’ям у світі.

В організації зазначили, що змушені впроваджувати такі міри, адже побоюються поширення вірусу в країни, що мають слабо розвинені системи охорони здоров’я, повідомляє 24tv.ua.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебрейесус повідомив, що коронавірус 2019-nCoV уже зафіксували у 18 країнах за межами Китаю. 

Не існує чіткого переліку заходів, які ВООЗ чи держави повинні впровадити після оголошення надзвичайного стану. Статус дає Організації повноваження рекомендувати країнам-членам заходи щодо боротьби з епідеміями. 

Заходи, які можуть впроваджувати: 

  • обмеження на виїзд за кордон чи в'їзд на територію держави, міжнародну торгівлю та прикордонні перевірки;
  • аналіз заходів у сфері охорони здоров’я в країнах-членах і рекомендації щодо їхньої зміни — приміром, якщо вони недостатньо ефективні;
  • виділення коштів на боротьбу з епідеміями тощо.

Зокрема, ВООЗ може рекомендувати країнам обмежити чи припинити перельоти в країну чи з країни з епіцентрами зараження.

Що вирішили 30 січня 

  • Китай зобов'язали знайти джерело, яке спровокувало спалах коронавірусу 2019-nCoV  (припускається, що це була тварина, але поки достеменно невідомо, яка саме).
  • Закликали стежити за поширенням вірусу у країні, вживати заходів для запобігати новим випадкам, надавати інформацію ВООЗ та партнерам, щодо перебігу захворювання,  посилити контроль на пунктах в’їзду в країну. 
  • Решту країн, зокрема й Україну, закликають бути готовими до нових випадків зараження коронавірусом і вживати заходів для недопущення його поширення: посилювати прикордонний контроль чи запроваджувати карантин за необхідності. 
  • Окремо ВООЗ наголошує, що нині вводити обмеження на подорожі за кордоном чи міжнародну торгівлю недоцільно, оскільки, як показує досвід, такі заходи є здебільшого неефективними.
  • ВООЗ закликає прискорити розробку вакцини та підтримувати країни зі слабкою системою охорони здоров'я.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ