Підтримати нас

Селу з поетичною назвою Саги – 212 років

Автор статті
15 вересня 2019 03:04
1,515
Поширити:

Миле оку, зелене зі свіжим повітрям, затишне та тихеньке село. Навколо піски – кучугури, ліс і степ, сонце та вітер. 

Ця дивовижна природа на Богом даній землі чарівного українського села спонукає до життя по-справжньому. Село величне, воно зачіпає давнину. Для кожного із нас Батьківщина починається з порога рідної хати, зі свого рідного села, де минуло дитинство, починалася юність. 

Історія села Саги сягає в глибину років, населений пункт виник на початку ХІХ століття в 1807 році. Село Чорноморського степу, усе воно було засноване вільними народними поселенцями, головним чином, українськими. Входило до складу Дніпровського уїзду – центр місто Олешки, Таврійської губернії – центр місто Сімферополь, Російської імперії. Правив в ті часи імператор Олександр І. Унікальною частиною Таврії є село Саги, що розкинулося на сипучих пісках лівого берега річки Конка, притоці могутнього Дніпра-Славутича, за сім кілометрів від козацьких Олешок.

Назва “Саги” походить від місцевості. Природного краєвиду. Сага – це зниження серед степу, колишні затоки нижнього Дніпра. Пригадуєте Тараса Шевченка – “Над Дніпровою сагою стоїть явор меж лозою”. Це слово складно перекласти на іноземні мови. Передати можна лише враження від відвідин. Сипучі золоті піски кучугур, спека за сорок, справжня піщана пустеля. І раптом за горбом вільховий гай. Яскрава зелень, вологе повітря, приємний легкокрилий вітерець, що освіжає – справжня оаза в пустелі. Всередині саги зазвичай є озеро, оточене рогозом. У заростях настільки свіжо та добре, що про спеку тут же забуваєш та захоплюєшся мелодійним, майже як птахів, співом смарагдових жаб-квакш, які десятками опанували стебла рогозу. Таких живих звуків ніде не почуєш, і птиці, і комахи – все пульсує, виділяє енергію. У повітрі рояться сотні яскравих метеликів. Такий він дивосвіт чарівних Сагів.

Із давних – давен облюбовали цей край люди, степовий простір.

Ох, і цікава історія була на цій землі: скіфи, сармати, алани, готи, гуни. Покоління людей виростали одне за одним, культурна наступність на українських землях не переривалась ніде, ніколи. Історію творили та творимо  ми – повсюди і щоденно. Ми навчаємо, виховуємо і нас піддавали цим процесам.

Основні історичні події села Саги

1807 рік – засновано населений пункт Саги;

1909 рік – збудовано та відкрито Сагівську земську однокласну школу;

1923 рік – зроблено ремонт будівлі Олешківської на хуторі Саги трудової 3-х річної школи;

1928 рік – створено Сагівську сільську раду, до цього хутір входив до складу Олешківської сільської ради;

11.09.1941 року – німецькі війська увійшли на хутір Саги;

1941 рік – шкільна будівля була зруйнована німцями;

19.12.1943 року – хутір Саги звільнено від німецьких нацистів;

1950 рік – об’єднано колгоспи імені Жданова (Саги праві) та імені Петровського (Саги ліві) в один;

1954 рік – Сагівську та Підстепенську сільські ради об’єднано в одну з центром в селі Підстепне;

1958 рік – об’єднано колгоспи імені Цюрупи (м.Цюрупинськ) імені Жданова (с.Саги) та імені “40-річчя Жовтня” (с.Солонці) в один колгосп;

1963 рік – почалась електрифікація села;

1970 рік – збудовано новий сільський клуб у центрі села, який існує досі;

1975 рік – Сагівська восьмирічна школа припинила своє існування;

1986 рік – село Саги підпорядковують Цюрупинській міській раді;

1987 рік – збудовано нову будівлю ФАПу.

Святкувати День села будуть 22 вересня 2019 року.

Побачила світ нова книжка Івана Васильовича Реуцького – “Родинний затишок душі”. У виданні на основі архівних матеріалів, свідчень очевидців і учасників подій, показане життя одного із українських сіл в пониззі Дніпра – Саги Олешківського (Цюрупинського) району Херсонської області.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ