Підтримати нас

Русавський уже під вартою

Vgoru
Автор статті
30 грудня 2015 04:00
629
Поширити:

Апеляційний суд Херсонської області скасував постанову Суворовського районного суду  Херсона і постановив взяти на 60 діб під варту Миколу Русавського. Він ще відомий як “волонтер Микола Золотаренко”, якого херсонські волонтери знувачують у привласненні грошей, зібраних для придбання касок та бронежилетів для бійців української армії.

Підозрюваний чи хтось інший можуть внести заставу – 110 240 грн. (80 мінімальних зарплат), тоді його відпустять. Але й надалі він мусить з’являтися за першим викликом до слідчого, суду. Інакше суд може знову застосувати арешт, а внесені кошти  зарахують у держбюджет.

Рішення прийняла колегія суддів під головуванням судді Апеляційного суду області Валентина Раєнка. Підозрюваного взяли під варту. Раніше Суворовський райсуд обирав для Миколи Русавського запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Під час судового засідання “комедія” з прізвищем підозрюваного набула продовження. На запитання головуючого  про справжнє прізвище “Русавський/Золотаренко” відповів, що був Русавським (прізвище, яке отримав від вітчима), хотів стати Золотаренком (прізвище родичів), але в зоні АТО потрапив під обстріл і втратив усі документи, які підтверджували його колишнє прізвище та давали підставу для його зміни.

Дивно. Дуже дивно. Наприклад, автор цих рядків має кількох знайомих, з якими траплялися прикрі ситуації: люди внаслідок стихійного лиха, аварії або злочину втрачали усі наявні   документи, але згодом усе відновлювали, бо дані про цих людей збереглися у різних базах даних.

Втім, що й казати! Торік сотні, а може, і тисячі людей втратили документи внаслідок бойових дій на Сході. Але змогли відновити їх на мирній території держави. Знову ж таки тому, що у сучасному світі можна отримати інформацію майже про кожну людину і завдяки цьому підтвердити її особу.

І тільки “Русавський/Золотаренко” виявився “містером ікс”! При тому, що він — публічна особа, про що сам не  раз говорив.     

Але ще більше дивує те, що людина (як вона сама стверджує) мала при собі усі свої документи під час перебування у зоні бойових дій та участі (теж за словами підозрюваного) у звільненні заручників та полонених. Тобто, у ситуаціях, коли свідомо наражала себе на чималий ризик.

Цікаво, кожен волонтер їздить у зону АТО з усіма-усіма своїми документами? Здається, правоохоронцям варто приділити більше уваги цій загадковій історії з прізвищами та документами.

Нагадаємо, підозрюваного було затримано за махінації з нерухомістю. Але у правоохоронців є заяви від херсонських волонтерів про привласнення “Золотаренком/Русавським”  понад 150 тисяч гривень, забраних у Херсоні та у Скадовському районі для придбання касок і бронежилетів для  армії.

На суді також було сказано, що Міноборони заперечує факт надання “Русавському/Золотаренку”  волонтерського посвідчення. Підозрюваний відповів, що посвідчення було видане Центром сприяння звільненню заручників та військовополонених “Патріот”, а не співробітниками Міноборони.

Нагадаємо, газета “Вгору”  не  раз писала про шахрайства “Русавського/Золотаренко”  та про його можливі зв’язки з деякими впливовими людьми.

Але волонтерів дивує те, що людині, яка їх обдурила, оголошено підозру лише у трьох випадках шахрайства з нерухомістю, де сума збитків, завданих потерпілим,– дуже невелика у порівнянні з тим, що “Золотаренко/Русавський” отримав від волонтерів.

Представник Херсонського фонду милосердя і здоров'я, координатор порталу “Правовий простір” Ганна Мартинюк зазначила, що волонтери чекали від слідства більш ефективної роботи.

Сам підозрюваний продовжує заперечувати вину. Каже, що повертає гроші, а справа носить виключно цивільно-процесуальний характер. Коли херсонські волонтери, які були присутні на засідання казали, що місяцями на могли додзвонитися до “Золотаренка”, той говорив про свою величезну зайнятість, про те, що приймав понад сто дзвінків на день. Усіляко намагався виправдатися. Але виглядало це, м’яко кажучи, зовсім не переконливо.

Слідство триває.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ