Підтримати нас

Рейтинг об’єднаних територіальних громад Херсонщини

Автор статті
25 березня 2020 04:00
1,040
Поширити:

Минулий фінансовий рік для об’єднаних громад Херсонщини був різним: хто більше заробив, хто менше, хтось витратив більше коштів на розвиток, а хтось – на утримання апарату. Але у загальному рейтингу наша область «задніх не пасе».

Рейтинг складено експертами Програми «U-LEAD з Європою» та проєкту SKL International. Оцінювали фінансову спроможність громад за вісьмома індикаторами. Зокрема, експерти порахували доходи та видатки загального фонду на одного мешканця; видатки на утримання апарату управління; рівень дотаційності бюджетів тощо.

Також, для більш коректного порівняння, громади «розбили» на чотири групи за кількістю населення (понад 15 тис. жителів; від 10 до 15 тис.; від 5 до 10 тис.; менше як 5 тис. жителів). Крім цього, в окрему групу виділили міста обласного значення, в яких відбулася процедура об’єднання чи приєднання.

Отже, минулого року в Україні за спільними бюджетами працювало 806 громад.

Серед невеликих, із кількістю населення менше ніж 5 тис. мешканців, перше місце в країні за загальним рейтингом займає Мар’янівська  ОТГ Кіровоградської області, останнє, 288 - Соколівська ОТГ Житомирської області.

У цю групу потрапили 13 громад Херсонщини:

Музиківська на 35 місці,

Тавричанська – 60,

Зеленопідська – 63,

Костянтинівська – 66,

Борозенська – 72,

Чулаківська – 110,

Мирненська – 147,

Бехтерська – 162,

Присиваська – 166,

Кочубеївська – 203,

Новорайська – 223,

Долматівська – 240,

Роздольненська - 244.

В рейтинг громад, де проживає понад 15 тис. людей (95 ОТГ) з Херсонщини потрапила лише Чаплинська ОТГ, яка в загальному підсумку зайняла почесне 44 місце.

Серед громад, створених навколо міст обласного значення - 27  ОТГ. Лідирує Вінницька ОТГ,  останнє місце займає Бережанська ОТГ Тернопільській області. З Херсонщини у цьому переліку лише Новокаховська ОТГ, на 14 місці. Голопристанська громада в рейтинг поки що не потрапила, адже через перепони з боку обласної влади змогла утворитися лише влітку минулого року. 

З повними результатами дослідження  можна ознайомитися на сайті Децентралізація.

Цікаво, що вищезазначений рейтинг більш «детальний», раніше експерти визначали його лише за чотирма індикаторами.

«Фінансових показників багато не буває, - зазначає радниця з муніципальних фінансів та управління Херсонського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою" Вікторія Корецька.  – Вони допомагають зрозуміти потенціал кожної громади як Херсонської області, так і в цілому України. А аналіз їх динаміки -  зробити висновки, чи в правильному напрямку скеровані зусилля органів місцевого самоврядування».

Так, доходи на одного мешканця по Херсонській області за 2019 рік у порівнянні з аналогічними показниками 2017 року зросли нерівномірно:

найбільше зростання у Музиківській ОТГ - на 51,8%,

Мирненській ОТГ – 51,2 %,

Зеленопідській ОТГ – 13,5%,

водночас по Тавричанській ОТГ – цей показник знизився на 2%.

Середній показник доходів загального фонду на 1-го мешканця за підсумками 2019 року по всіх ОТГ України склав 4 737,7 грн. У сімох громадах Херсонської області цей показник більше середнього, і це Музиківська, Зеленопідська, Тавричанська, Борозенська, Мирненська, Іванівська ОТГ та м. Нова Каховка.

Рівень дотаційності бюджетів ОТГ Херсонської області у більшості рад не перевищує 30%, що характеризує їх невисоку залежність від дотаційних ресурсів з державного бюджету (за винятком Гладківської ОТГ – 34,4%, Станіславської ОТГ – 37,2 % та Виноградівської ОТГ – 40,3%). Для порівняння, окремі ОТГ по Україні з чисельністю населення до 5 тисяч населення мають понад 60% дотаційності, що свідчить про високу залежність від державного бюджету.

Безпосередньо з усіма восьма показниками рейтингу по Херсонській області можна ознайомитися за посиланням

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ